vesti22:35 | 23.11.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Borel: Beograd i Priština postigli dogovorBeograd i Priština postigli su dogovor u Briselu - saopštio je na stvom Tviter nalogu visoki predstavnik EU, Žozep Borel. Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na Kosovu, a kosovske vlasti obustaviće dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila - naveo je. 

bajrami-postignut-dogovor-u-briselu

Foto: Foto: Gazeta Express

"Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa. Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila" - naveo je Borel. 

Dodao je da će u narednim danima pozvati strane da razgovaraju o narednim koracima. 

Pregovaračima Petru Petkoviću, Besniku Bisljimiju i Miroslavu Lajčaku zahvalio se na, kako je naveo, napornom radu. 

Dodatnih informacija o postignutom dogovoru za sada nema. 

Podsetimo, današnji razgovori u Briselu između Beograda i Prištine organizovani su nakon neuspešnih razgovora o pitanju registarskih tablica na visoko-političkom nivou, te zahteva Sjedinjenih Američkih Država da se odluka o naplati novčanih kazni za one koji nisu preregistrovali svoja vozila na "RKS" odgodi za 48 časova koji je kosovski premijer Aljbin Kurti i prihvatio. 

Jedna od ključnih poruka nakon visoko-političkih razgovora bila je da je Beograd bio konstrukivan i spreman da prihvati predlog o neizdavanju srpskih regisarskih tablica, ali ne i Priština koja je večeras ipak prihvatila da ne naplaćuje novčane kazne. 
Tagovi: Sever KosovaRegistarske tablice

Povezane vesti