sport21:04, 29.06.2019Izvor: KoSSev

Bez institucionalne, ali uz podršku prijateljskih klubova održan Vidovdanski odbojkaški turnir u GračaniciUprkos najavama da neće biti održan zbog nedostatka institucionalne podrške, šesti po redu Vidovdanski turnir koji organizuje ŽOK „Vidovdan“ Donja Gušterica iz Gračanice, danas je ipak u sportskoj hali u Lapljem Selu okupio četiri ekipe i mladim odbojkašicama vratio osmeh na lice!

bez-institucionalne-ali-uz-podrsku-prijateljskih-klubova-odrzan-vidovdanski-odbojkaski-turnir-u-gracanici

Foto: KoSSev

Ko će pobediti, to danas nije bilo važno trenerima, a ni mladim odbojkašicama. 

Medalja nije bilo, jer se za to „nije imalo para“. Sudeći po osmehu na licu učesnika, one i nisu bile potrebne. 

Druženje, nastavak tradicije i sportski duh i bratimljenje – glavne su odlike današnje sportske manifestacije.

Šesti Međunarodni Vidovdanski turnir koji je trebalo da se održi od 21. do 23. juna u Lapljem Selu, kako je nedavno saopšteno iz ŽOK „Vidovdan“ otkazan je, a zbog „potpunog izostanka institucionalne podrške i pomoći“, objasnili su odbojkaši.

Ubrzo zatim, rukovodstvo kluba najavilo je podnošenje ostavki na svoje funkcije, što su i učinili na pre dva dana održanoj godišnjoj skupštini kluba. 

Međutim, ne želeći da prekinu petogodišnju tradiciju i iznevere mlade odbojkašice, bez ikakve podrške, o ličnom trošku, i uz pomoć prijateljskih klubova, ovaj gračanički klub je ipak danas u Lapljem Selu okupio najbliže prijatelje.

Vladan Trifić, vršilac dužnosti sekretara ŽOK „Vidovdan“, u razgovoru za KoSSev, podnošenje ostavki rukovodstva vidi pre svega kao moralni čin.

„Ostavke smo dali zbog toga što smo osećali moralnu odgovornost jer nismo ove godine mogli da organizujemo naš tradicionalni Vidovdanski odbojkaški turnir zbog toga što je ove godine izostao bilo koji vid institucionalne podrške i pomoći“.

Poručuje da ova podrška i prethodnih godina nije bila velika, ali da je bila dovoljna za početak organizacije turnira, dok je uz pomoć prijatelja kluba i sopstvenih sredstava već pet godina zaredom organizovan turnir.

„Ove godine nismo imali dovoljno ni za početak, tako da smo bili primorani da turnir otkažemo, ali u međuvremenu se dogodilo to da su naši veliki sportski prijatelji, ekipa OK Janta-volej iz Skoplja, OK Radan iz Lebana i OK Sokolica zvali i rešili da oni neće da dozvole da se ovaj turnir ugasi i otkaže“, kaže Trifić.

Sportski prijatelji ŽOK „Vidovdan“ pristali su da dođu u Laplje Selo, gde se ovaj turnir održava, bez ikakve nadoknade troškova, poručuje. 

Upravo zbog nedostatka finansijske podrške, pobednicima na kraju turnira, neće biti dodeljene medalje, jer, kako Trifić objašnjava, „nismo imali para da ih kupimo“.

Iz istog razloga još šest inostranih i domaćih klubova nisu se našli na ovogodišnjem turniru.

Iako je vest o otkazivanju turnira izazvala nezadovoljstvo u rukovodstvu kluba, izgleda da je teže pala mladim odbojkašicama.
„Verujte mi, bilo je puno plakanja, tu informaciju su naše devojčice primile veoma teško i veoma emotivno, dok smo na njihovu molbu svi mi rešili da ostanemo u klubu kao treneri, bavićemo se samo decom, utakmica i treniranjem, a sve funkcije rukovođenja kluba prepuštamo nadležnim organima“ – dodao je Trifić.

Od nadležnih institucija, na sledećoj Skupštini kluba zakazanoj za drugi septembar, očekuju da postave nove ljude koji će voditi klub, jer će se, kako kaže, u suprotnom ugasiti.

Orče Georgijev iz Skoplja ispred kluba „Janta-volej“ iz istog grada, u izjavi za KoSSev poručuje da su i ranijih godina učestvovali na Vidovdanskom turniru.

„Stalno dolazimo ovde, super nam je, a nadam se da ćemo još dugo godina da dolazimo,  jer poštujemo ljude iz drugih klubova sa kojima se i družimo“.

Ovaj trener ženskog odbojkaškog kluba iz Skoplja kaže da je nakon informacije o otkazivanju turnira, savetovao Trifiću da ipak organizuje turnir bez bilo kakve finansijske naknade, poručivši mu da njima nije problem novac, „već da je bitno nastaviti tradiciju turnira zauvek“.

Dragan Cvetković, trener OK „Radan“ iz Lebana ispred svog kluba takođe poručuje da su kao inicijatori za održavanje ovogodišnjeg turinira želeli da nastave tradiciju započetu pre 6 godina.

Na ovaj turnir došli su sa novom generacijom devojaka – 2004/2005 godište.

Navodi da je domaćin za sutra organizovao posetu manastiru Gračanica i Gazimestanu, te da će mlade odbojkašice sa sobom poneti lepe utiske iz ovog kraja.

Predsednik ŽOK „Sokolica“ iz Zvečana, Vladan Milošević, kaže da su zajedno sa ŽOK „Vidovdan“ učestvovali na mnogim turnirima, te da ni ovaj nisu hteli da propuste.

Međutim, ono što će ova dva kluba učiniti još povezanijim je svako bratimljenje koje će uslediti nakon završetka ovog turnira.

Jedna od sada srećnih odbojkašica OK „Vidovdan“, kadetkinja prvog tima, Katarina Petković, u razgovoru za KoSSev poručuje da je vest o otkazivanju turnira bila izuzetno tužna za sve odbojkašice ovog kluba.

„Međutim, u razgovoru sa trenerima uspeli smo da organizujemo ovaj turnir i sve devojke su zadovoljne i mislim da su jedva čekale ovaj turnir.“

Nada se da će njen klub osvojiti prvo mesto, ali i poručuje da je prijateljstvo ono što veže sve odbojkašice na današnjem turniru.

Marija Živić iz istog kluba današnji turnir definiše kao kombinaciju sreće i druženja.    

„Zato što se svi jako dobro družimo i poznajemo se već šest godina, a sa klubom iz Lebana smo i pobratimi tako da to prijateljstvo baš dugo traje.“

Marija takođe očekuje pobedu, ali „i jednu ludu noć i jako lepo druženje“.

Ostavke rukovodstva kluba ocenjuje kao ispravan potez.

Više od šezdeset gledalaca – drugova i drugarica, rodbine i ljubitelja odbojke, sa tribina je pružalo podršku devojčicama iz Gračanice.


 


Tagovi: