sport13:09, 21.06.2019Izvor: KoSSev

FSK: Improvizovana takmičenja na severu Kosova nelegalnaFudbalski savez Kosova je jedina kompetentna organizacija koja organizuje, upravlja i reguliše fudbalska takmičenja na celoj teritoriji Republike Kosova, te je organizovanje improvizovanih takmičenja na severu Kosova nelegalno, navodi se u saopštenju Saveza.

fudbalski-savez-kosova-improvizovana-takmicenja-na-severu-kosova-nelegalna

Foto: fokus.ba

Fudbalski klub "Trepča" iz Kosovske Mitrovice nedavno je saopštio da se plasirao u novi rang takmičenja, koje se organizuje pri Fudbalskom savezu Srbije i da će u sezonu 2019/2020 zaigrati u Srpskoj ligi Zapad.

„Upravo zbog toga FSK razmatra ilegalne aktivnosti neregistrovanih klubova u državnim institucijama i organima i poziva na hitno okončanje ovakvih aktivnosti, što u velikoj meri ugrožava ugled FSK i države“, navodi se u saopštenju Saveza.

Fudbalski savez Kosova, poručuje da su u državnim i sportskim institucijama Kosova registrovani FK "Trepča ’89" koji se takmiči u Super Ligi Kosova i FK "Trepča", koji se takmiči u Prvoj ligi Kosova, te da su ovo jedini klubovi sa ovim imenom.

Navode i da će ovo pitanje razmotriti i sa UEFA-om, dok će od Fudbaskog saveza Srbije, zatražiti pojašnjenje jer, kako navode, "Srbija vrlo dobro zna da nije dozvoljeno organizovati takmičenja na teritoriji druge zemlje članice UEFA-e".

FSK ujedno zahteva i od kosovskih institucija - predsednika, premijera, ministarstva sporta i pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom, da reaguje povodom ovog pitanja u međunarodnim telima.

Navode i da bi Kosovska policija trebalo da reaguje ukoliko se ovakve aktivnosti nastave bez dozvole FSK.

Poručuju, da su "jedina kompetentna organizacija koja organizuje, upravlja i reguliše fudbalska takmičenja na celoj teritoriji Republike Kosova“, te i da je Kosovo još 2016. godine postala članica UEFA-e i FIFA-e.

Takođe, pozivaju sve klubove koji "deluju na teritoriji Kosova da se upišu u državne institucije i tako se uključe u takmičanja“ i istovremeno garantuju bezbednost onih koji učestvuju u fer plej utakmicama.


Tagovi: