vesti09:35, 10.12.2018Izvor: RTS, Radio Kontakt plus

Gazivode isporučuju vodu, prekid bi značio katastrofuJedna od vitalnih tačaka za život na Kosovu je hidrocentrala Gazivode u opštini Zubin Potok. Skoro 20 dana je prošlo od kada je Priština podigla taksu, najavljuju se nove mere, ali hidrocentrala nastavlja da redovno snabdeva, kako Severnu Mitrovicu, tako i gradove južno od Ibra.

gazivode-isporucuju-vodu-prekid-bi-znacio-katastrofu

Foto: Foto: Radio Kontakt plus

Hidrocentrala Gazivode redovno isporučuje planiranu električnu energiju severnom delu Kosova preko trafostanice Valač, iste količine vode kao i pre taksi iz prištinskih institucija se isporučuju i svim gradovima na Kosovu i Termoelektrani "Obilić".

Bez Gazivoda nema urednog snabdevanja ne samo severnog dela Kosova, već i svih gradova i opština južno od Ibra - Prištine, Vučitrna, Glogovca i opština koje se naslanjaju na kosovsku dolinu.

Direktor Javnog preduzeća za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar" Srđan Vulović rekao je da se svašta dešavalo proteklih 19 godina, od rata, barikada, kidnapovanja, ali da nikada nije bilo prekida isporuke vode ka jugu Kosova.

"Obustava vode ka jugu Kosova bi napravila pravu humanitarnu katastrofu. Čitavo Kosovo bi ostalo bez električne energije, a 600.000 do 700.000 stanovnika bi ostalo bez pijaće vode. Iz tih razloga iste količine vode idu prema Prištini kao i pre uvođenja ovih drakonskih taksi", rekao je Vulović za RTS.

Pre nešto više od mesec dana Evropsko udruženje elektromreža ENTSO-E je odbilo zahtev Prištine da preuzme od Srbije elektromrežu, tj. distribuciju struje na severu Kosova.

"To nama znači mnogo. Briselskim sporazumom srpska strana dobila je da formira dva preduzeća, jedno za distribuciju, a drugo za trgovinu električnom energijom. Da je KOST postao članica Agencije imali bi pravni osnov da zauzmu trafostanicu Valač, time bi mogli da upravljaju energetskim sistemom na severu, a to znači da bi mogli time da naprave još jednu humanitarnu katastrofu. Pre svega mislim na to jer 40 odsto električne energije se dobija sa Gazivoda, a 60 odsto dalekovodom iz Novog Pazara. Kada bi zauzeli Valač mogli bi da prekinu snabdevanje severa Kosova iz centralne Srbije, i da obustave rad HE Gazvode", objasnio je Vulović.


Tagovi: Gazivode