vesti14:26, 12.01.2019Izvor: KoSSev, Beta

Jednogodišnji pomen Oliveru IvanovićuNa godišnjem pomenu Oliveru Ivanoviću uz članove porodice Ivanović, okupili su se prijatelji, partijski i politički saradnici.

jednogodisnji-pomen-oliveru-ivanovicu

Foto: Foto: KoSSev

Osim opela, nije bilo govora, dok se najstariji od petoro Ivanovićeve dece, Nikola samo zahvalio svima koji su došli, ali i svima koji nisu mogli da dođu sa rečima: “Jer znamo da ste uz nas. Hvala vam.”

U prvim redovima, uz grob, bila je porodica Olivera Ivanovića, prijatelji i najbliži saradnici.

Politički lideri koji su došli, stajali su sa strane i posle opela položili cveće, zapalili sveće i na taj način odali počast ubijenom srpskom političaru sa Kosova i Metohije.

Među njima, viđeni su bivši predsednik Srbije Boris Tadić, ministar Rasim Ljajić, kao i opozicioni lideri i poslanici - Dragan Đilas, Borko Stefanović iz Saveza za Srbiju, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, kao i poslanici Đorđe Vukadinovic i Slaviša Ristić.

Takođe i više medijskih ekipa iz Beograda, kao i sa Kosova, pratilo je ceo događaj.

Oliver nam je govorio: Slobodan čovek ne sme nikad da poklekne pred nasilnicima

“Godinu dana muke i bola,” rekao je u izjavi za KoSSev bratanac Olivera Ivanovića, 36-godišnji Aleksandar Ivanović.

“Ubistvom Olivera, oni su ubili i deo njega koji je u svima nama. Ova porodica više nikad neće biti ona stara.”

Kaže da porodica svakog dana postavlja pitanje - Ko? Zašto? Da li je to “moglo nekako drugačije”.

Istovremeno kaže, da je ubistvo moglo “jedino da se izbegne” time da se Oliver Ivanović “skloni sa Kosova”, ali, njegov bratanac kaže i:

“To je bilo i jedino što nije bilo moguće. Često smo sa njim razgovarali na tu temu, molili ga da se barem privremeno skloni iz Mitrovice, ali je on uvek davao odgovor i molio nas da mu to ne radimo. To je neizvodljivo. Pred kriminalcima i nasilnicima se nikad ne spušta glava, nemojte to da tražite od mene. U krajnjoj liniji, vi bi ste kao porodica se stideli mene, ako bih spustio glavu i priznao im da su oni u pravu, a ne ja - rekao nam je.”

Foto: KoSSev

Aleksandar Ivanović je podelio i svoj lični utisak na ubistvo svog strica:

“A to je, da on negde sve nas sada sluša i vidi i ovih godinu dana. Užasno nam nedostaje, ali smo ponosni da nije spustio glavu. Dok se u našoj kući budu rađala deca, hvala Bogu ima nas dosta, biće vaspitavani da se pred kriminalcima i nasilnicima nikada ne spušta glava. Mi sada vidimo da cena može zbog toga da bude previsoka, ali uprkos tome, slobodan čovek ne sme nikad da poklekne pred takvim ljudima.”

Na pitanje da li očekuje da se istraga o ubistvu razreši, priznaje da ne zna.

Mnogo toga što je u medijima čitao ovih godinu dana “mu je samo politika”, dok sa druge strane “nema profesionalnog odnosa” u istragama koje se vode u Begradu i u Prištini.

“Ali ostaje nada. Ja sam čovek koji se uvek nada, uvek verujem da nešto mora da se promeni  Mi kao porodica sasvim sigurno nikada nećemo prestati da tragamo za istinom, pa tako gledajući, nadam se da ćemo saznati ko je i zašto ubio mog strica.”

Miroslav Ivanović: Ne vidim da se ulaže dovoljno napora da se razotkrije zločin

Brat Olivera Ivanovića, Miroslav, izjavio je da, procenjujući kroz proteklo vreme, ne vidi da se ulaže dovoljno napora da se otkriju počinioci i nalogodavci tog zločina.

Prema njegovim rečima, to pre svega zavisi od profesionalnosti ljudi koji taj posao treba da rade.

On je rekao, da porodica iz trenutka u trenutak iščekuje da zločin bude potpuno razotkriven, kao i svi koji su u njemu učestovovali, "ali već je puna godina dana prošla, a rezultata, "makar mi o tome svemu nismo informisani", nema.

Pomen Oliveru Ivanoviću služen je danas i u manastiru Visoki Dečani, za koji je srpski političar bio posebno vezan.

Oliver Ivanović bio je jedan od najznačajnijih srpskih političara sa Kosova i Metohije.

Ubijen je 16. januara prošle godine, ujutru pred vratima kancelarija u kojima je proveo skoro dve decenije političkog rada. 

Do danas nije poznat ubica, ni nalogodavac. Beograd i Priština vode dve istrage.


Tagovi: Oliver IvanovićGodišnjica

Najnovije

17:05, 20.05.2019


Rezultati Uživo

livescore