Da li je u Srbiji moguća četvorodnevna radna nedelja?

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković, kazao je za Tanjug da zaposleni u našoj zemlji treba da rade samo četiri dana u nedelji, uzimajući u obzir to koliko su ...
Image

Na pitanje da li je moguća četvorodnevna radna nedelja u našoj zemlji, Vuković je odgovorio da polovina zaposlenih u Srbiji (više od 1,2 miliona ljudi) zarađuje mesečno od 40.000 do 60.000 dinara.

„Teško je čak i u uređenim sistemima i ekonomijama, gde razmišljaju da uvedu ili su imali možda neke pilot projekte… Ne možemo reći da je moguće u svim sektorima raditi četiri dana u nedelji. Imajući u vidu trend humanizacije rada, balansa između profesionalnog i privatnog života, trebalo bi svi da težimo ka tome da radimo samo četiri dana u nedelji, a tri dana da posvetimo sebi i porodici“, istakao je on.

Vuković je rekao da u ovom trenutku skoro svi poslodavci na optimalnom nivou drže nivo zaposlenosti i dodao da bi rešenje za rasterećenje bilo da se uposli oko 400.000 nezaposlenih ljudi.

Atanacković: Četiri radna dana nisu u skladu sa našim zakonima

Četiri radna dana u nedelji nikada neće biti zakonski propisana u Srbiji, poručio je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

„Naš zakon kaže da radnu nedelju čine pet dana. Međutim, to nije obavezno, jer postoje firme u kojima se radi i šest dana nedeljno. Svaki poslodavac mora zaposlenom da omogući jedan slobodan dan u okviru sedmice. Poslodavac i zaposleni mogu da se dogovore da se drugačije rasporedi radno vreme. Sve zavisi od obaveze i vrste posla“, rekao je Atanacković.

On je naglasio da je obavezno da se u toku nedelje ispuni norma od 40 radnih sati.

Atanacković je kazao da se radne obaveze mogu rasporediti na četiri dana po deset sati ili na pet dana po osam sati, što je i najčešći slučaj.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.