sport11:54, 13.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Kosovska Mitrovica ponovo ima ženski košarkaški tim - ŽKK TrepčaŽenska košarka na Kosovu i Metohiji ima dugu i bogatu istoriju. Međutim, Kosovska Mitrovica tek odnedavno ponovo ima svoj ženski košarkaški tim, a to je ŽKK "Trepča". O specifičnostima rada sa devojkama, izazovima i ciljevima, razgovarali smo sa trenerom mitrovičkog kluba, Sašom Trpkovićem.

kosovska-mitrovica-ponovo-ima-svoj-zenski-kosarkaski-tim-zkk-trepca

Foto: Radio Kontakt Plus

Kada je u pitanju istorija ženske košarke u ovom regionu, Trpković kaže da je sve počelo u drugoj polovini prošlog veka.

„ŽKK Zvečan je 70-ih godina prošlog veka stigao do Prve lige. Kasnije, 90-ih godina, pod vođstvom tada mog bivšeg trenera Dragoslava Miladinovića Bizona, napravljena je izuzetno jaka ekipa Trepče koja je igrala u ženskoj Drugoj ligi. Igrali su sedam-osam godina veoma uspešno“, dodaje Trpković.

Kasnije, početkom novog milenijuma, mitrovički klub je imao nekoliko problema, koji su doveli do prekida u funkcionisanju.

„Od 2008. do 2016. godine igrali smo od tzv. beton lige do Prve B lige. Usled finansijskih poteškoća, devojaka koje su prerasle taj rang takmičenja, ali i zbog toga što normalno dolazi do osnivanja bračnih zajednica i studiranja, a mlađih kategorija u tom periodu nismo imali - ostali smo bez igračica i došlo je do prekida u radu“, objašnjava Trpković.

Pre tri meseca, Trpković i njegovi saradnici odlučili su da ponovo pokrenu klub i počnu jednu novu priču.

„Klub nije bio ugašen. Pečat, memorandum i sve ostalo je tu, tako da smo samo nastavili sa radom. Vratio sam se na ’mesto zločina’, na nagovor moje prijateljice Lucije Stanišić. Dugo sam bio u KK Poletarac, neke četiri godine, gde smo imali dobre kadetske i pionirske ekipe. Međutim, deca su izrasla i počela da prelaze u druge klubove u gradu, pa smo Lucija i ja u dogovoru sa izuzetnim sportskim radnikom Nebojšom Ilićem odlučili da napravimo mladi tim. Na početku smo, ali nadamo se najboljem“, kaže on.

Trpković kaže da sve ovo za njega predstavlja veliki izazov.

„Videli smo da svaka druga devojčica odlazi u odbojkaški klub, a nije realno da je baš svaka talentovana za odbojku, pa smo odlučili da probamo sa ženskom košarkom. U poslednja tri meseca, mukotrpnim radom, pridobili smo 15-ak devojčica koliko je kod mene i isto toliko koliko je kod Lucije. Jeste ovo pionirski i rudarski posao, ali novi izazov me podstakao da ponovo ovo počnem da radim. Polako idemo korak po korak, pa se nadamo da ćemo stići i prestići uspehe koji su ostvareni pre 10 i više godina“, dodaje on.

ŽKK Trepča će ove sezone odmeravati snage sa ekipama iz kraljevačkog regiona, odnosno protiv timova koji imaju kadetski uzrast.

„Igraće se u tzv. balonima zbog situacije sa korona virusom - jednog vikenda će se igrati u Vrnjačkoj Banji, drugog u Novom Pazaru, trećeg u Kraljevu, četvrtog u Tutinu, a nadamo se i u Kosovskoj Mitrovici iako znate i sami da postoji problem na administrativnim prelazima sa dolaskom ekipa na Kosovo. Cilj je probamo da se takmičimo u Srpskoj ligi, koja predstavlja viši rang od ove u kojoj se takmičimo.“, objašnjava Trpković.

Košarkašice Trepče za koje trener Trpković ima samo reči hvale, treniraju u sali OŠ "Sveti Sava" i u novoj sportskoj hali u Kosovskoj Mitrovici.

„Odigrali smo dve-tri utakmice iako devojke već tri meseca nemaju klupske dresove, patike, opremu... Moram da ih pohvalim, radi se o lepo vaspitanoj deci, koja su iz našeg grada, vidi se da vole da treniraju, da ima materijala za rad, tako da sam što se tiče toga zaista zadovoljan.“

Menadžent kluba čine treneri Lucija Stanišić i Saša Trpković, sportski direktor FK Trepča Bojan Jakšić, koji je istovremeno i sekretar košarkaškog Saveza Kosova i Metohije, kao i predsednik ŽKK Trepča Aleksandar Radović. Međutim, trener Trpković kaže da se još uvek radi na formiranju uprave kluba.

„Pošto nismo na budžetu opštine, dovijamo se kako možemo. Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije i predsednik Saveza, Marina Maljković i Ana Joković su obećale da nam pomognu kada je u pitanju oprema. Nadamo se da ćemo nakon Nove godine pokušati da dovedemo selektora ovde, kako bi pokušali da probudimo i oživimo žensku košarku u našem gradu“, poručuje on.

Preduslov da bi klub normalno funkcionisao je da ima mlađe kategorije. Trpković kaže da je teško trenirati devojke i objašnjava zbog čega je to tako.

„S obzirom na to da imam iskustvo rada i sa jednima i sa drugima, mogu da vam kažem da je mnogo teže raditi sa devojkama starosti od 14-18 godina. Drugačija je fizionomija devojaka, kao i motoričke sposobnosti u poređenju sa muškarcima. U pitanju je rad koji zahteva mnogo odricanja, morate biti pažljivi, jer su devojke u osetljivom periodu i može doći do suza ukoliko povisite ton. Treba prvo da se prema njima postavite kao roditelj, a tek onda kao pedagog. Gledam ih kao svoju decu i posvećeni smo im maksimalno. Sa muškarcima je teško raditi, ali sa devojkama je dva puta teže“, objašnjava on.

U klubu treniraju dve kategorije košarkašica - mlađa grupa, tj. devojčice od I do VI razreda osnovne škole i starija grupa tj. devojčice od VII razreda osnovne škole do III godine srednje škole.

„Pokušavamo da nađemo još jednog trenera, jer nam je stvarno potreban. Svi su zaokupljeni muškom košarkom. Potreban je i nama kadar, nadam se da će biti zainteresovanih, jer će biti još dece i biće nam potrebna pomoć u radu“, dodaje Trpković.

Upis je u toku, a flajera sa informacijama o tome ima svuda po gradu.

„Nažalost, mali je odziv. Mislim da je to zbog ove situacije sa koronom. Koristim priliku da pozovem sve devojčice da se jave Luciji i meni ili dođu lično na neki naš trening“, poručuje trener.

Trpković šalje kratku i jasnu poruku mladima.

„Kada je u pitanju ograničenje kretanja i poštovanje epidemioloških mera - treba se pridržavati svega toga. Međutim, treba doći na trening i izbaciti svu nervozu i negativnu energiju kroz znoj.“


Tagovi: KošarkaKosovoMitrovica