sport13:44, 15.12.2018Izvor: Radio Kontakt plus

Mitrovica: Protest sportistaSportisti i sportski radnici danas su u Severnoj Mitrovici održali miran protest ispred Kancelarije Euleksa, zbog mera Prištine koja u poslednje vreme ne dozvoljava sportskim ekipama iz centralne Srbije gostovanja na Kosovu. 

mitrovica-protest-sportista

Foto: Foto: Radio Kontakt plus

Početak protesta simbolično je obeležen fudbalskom utakmicom "Trepče" i "Mokre Gore" koji su igrali na goliće ispred Kancelarije Euleksa u Mitrovici.

Direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge Petar Trajković rekao je da 12 sportskih saveza koji postoje na KiM, kao i više od 100 sportskih selekcija i nekoliko hiljada sportista sa Kosova želi mirno da iskaže protest protiv sankcija i mera vlasti u Prištini, koje su nametnute i srpskim sportistima na celom Kosovu.

Dugogodišnji fudbaler i predsednik fudbalskog kluba Sočanica Nebojša Jovanović je rekao da sportisti žele da poruče međunarodnoj zajednici da su prava Srba ugrožena i na bavljenje sportom.

"Pored toga, što su našoj deci sportistima oduzeta prava na hleb i mleko, ovim merama su oduzeta i prava bavljenja sportom, kao i zabrana sportskim ekipama iz Srbije da igraju utakmice na prostoru KiM. Moramo se mirnim putem boriti za svakog sportistu i sportsku ekipu - da imaju mogućnost za bavljenje sportom kao što imaju sportisti u drugim zemljama, uz pomoć naše države Srbije",- poručio je on.

Tehnički direktor fudbalskog kluba Trepča Vladan Radovanović rekao je i da su sportisti pogođeni merama Prištine. 

"Mi smo najviše time pogođeni, konkretno što se tiče sporta. Kakve su im takse potrebne na sportiste, na ljude? Da li i oni treba da plate neke dažbine, što dolaze ovde da igraju košarku i fudbal i druge sportove? Trenutno danas naši talentovani košarkaši treba da su domaćini košarkške utakmice ovde, ali su oni otišli u Kragujevac i menjamo domaćinstva,"- objasnio je Radovanović. 

Radovanović je poručio da to sportiste sa KiM neće omesti u bavljenju sportom.

"Ovo je više od igre i nadam se da ćemo mi na kraju biti pobednici", poručio je. 


Tagovi: MitrovicaSport Protest