sport12:14, 16.04.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Šahovski klub "Trepča" lider Druge lige centralne Srbije, cilj viši rangIma li razlike u tome kako se šah igrao nekada, a kako se igra danas? Kakve predispozicije treba da posedujete da biste bili profesionalni šahista? Da li su ljudi zainteresovani za šah u današnje vreme?

mitrovicki-sahisti-u-drugoj-ligi-centralne-srbije-ambicije-za-visi-rang-takmicenja

Foto: Radio Kontakt Plus

Na ova i mnoga druga pitanja odgovorio nam je Momčilo Adžić, predsednik šahovskog kluba “Trepča”.

Reč je o društvenoj igri koja je nastala pre više od 2.000 godina.

Naš sagovornik kaže da je šah i dalje veoma interesantan ljudima.

„Sad je popularna ta američka serija ‘The Queen's Gambit’, pa se s vremena na vreme šah popularizuje isto kao kada ga je 60-ih i 70-ih godina prošlog veka promovisao Bobi Fišer“, dodaje Adžić.

Predsednik šahovskog kluba “Trepča” objašnjava da ima razlike u tome kako se šah igrao nekada, a kako se igra sada.

„Otkad je usvojen Fišerov sistem merenja vremena, tj. dodatak na svaki potez - ubrzao se šah. Teže je sad igrati nego u vreme velemajstora Fišera, Spaskija, Karpova, Kasparova, jer danas imate mnogo igrača koji mogu da učestvuju u borbi za prvo mesto.“

U svetu šaha trenutno je neprikosnoven Norvežanin Magnus Karlsen.

Profesionalnog šahistu u odnosu na prosečnog čoveka izdvaja jedna jedina stvar, a to je prema rečima Adžića - sistematski rad.

„Treba da volite šah, potrebna je ta predanost radu... Talenat je 10%, dok je 90% rad.“

Adžić kaže da je u prošlosti Kosovska Mitrovica imala šampione u ovom sportu na međunarodnom nivou.

„Mitrovica je imala desetak FIDE majstora i jednog intermajstora. U vreme SFRJ, šahisti Trepče su bili čak 14 puta u finalu Kupa. To su sve bili naši igrači, sa Kosova i Metohije, ponosni smo na to zato što imamo i tradiciju i uspehe.“

Šahovski klub “Trepča” je osnovan 1954. godine.

„Naši seniori se trenutno takmiče u Drugoj ligi centralne Srbije. Vodeća smo ekipa u prvenstvu i nadamo se da ćemo uspeti da se plasiramo u viši rang“, dodaje Adžić.

Osim odraslima, ova igra je, prema rečima našeg sagovornika, veoma zanimljiva i deci.

„U klubu imamo pionire i omladince, čak i devojke, što nije karakteristično za ovu sredinu. Reč je o plejadi mlađih igrača, od kojih očekujem da u narednom periodu budu zamena za nas koji smo već dugo godina u šahu. Nadamo se da ćemo dobiti dostojne naslednike“, objašnjava Adžić.

Ovu lepu priču kvari činjenica da jedan ovakav sportski kolektiv nema svoje prostorije.

Amatersko ili rekreativno igranje šaha ne košta ništa. Međutim, ukoliko želite da se otisnete u profesionalne vode, potrebna su određena finansijska sredstva.

„Ako želite da budete maksimalno angažovani i da učestvuje na zvaničnim takmičenjima - onda šah jeste skup sport, jer koštaju putovanja, hotelski smeštaj…“, kaže Adžić.

Pored nedostatka prostora za rad, problem mitrovičkim šahistima prave i klupske finansije.

„Imamo neke subvencije koje dobijamo od opštine na godišnjem nivou i to samo za seniorsku ekipu. Za pionire i omladince klub pokušava sam da nađe sredstva i način da ta deca odu na takmičenja. Jako je bitno da imamo podmladak i nekoga na koga možemo da računamo sutra“, kaže Adžić i dodaje da vrše upis novih članova, jer je, prema njegovim rečima, potrebno raditi na tome da se šah približi narodu.

Budućim šahistima poručuje sledeće:

„Najvažnije je da postoji ljubav prema šahu, da sa godinama to ne prestaje, da vas to drži i motiviše da budete bolji. Šah je lepa igra koja donosi mnogo radosti, ali ponekad i dosta bola. Da bi naučio da igra ovu igru, čovek pre svega mora da prihvati poraz dostojanstveno.“


Tagovi: MitrovicaSport