Mediji: Završena druga runda sastanka Vučić-Kurti

Završena je druga runda dijaloga Kurtija i Vučića u Briselu, javljaju mediji. 
Image

14:33 – Završena druga runda dijaloga Kurtija i Vučića u Briselu

U Briselu je završen drugi krug trilateralnih razgovora lidera Kosova i Srbije Albina Kurtija i Aleksandra Vučića sa predstavnicima EU, javlja RSE, navodeći da je Predsednik Srbije napustio zgradu EU bez obraćanja medijima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je novinarima da Vučić još izvesno vreme ostaje u Briselu i da će se tokom sutrašnjeg dana obratiti javnosti.

14:55 – Druga runda trilateralnog sastanka 

U Briselu je u toku drugi krug trilateralnog razgovora predstavnika Evropske unije sa predsednikom Srbije Aleksandra Vučića i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, javlja RTV, bez dodatnih detalja. 

Euronews Srbija javlja da, prema nezvaničnim informacijama, za sada nema napretka u razgovorima, te da kosovski premijer Aljbin Kurti „odbija kompromis“.

13:20 – Završena prva runda susreta Vučić-Kurti 

U Briselu je završena prva runda susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslav Lajčakom, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE). Kako RSE saznaje, slede odvojeni bilateralni sastanci predstavnika Prištine i Beograda sa evropskom stranom, s ciljem da se ponovo okupe kasnije u toku dana.

U zgradu EU, gde se održava dijalog, stigao je i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, objavio je RSE.

Radio Slobodna Evropa podseća da američka strana ne učestvuje u dijalogu, ali Sjedinjene Države podržavaju napore EU u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Vučić i Kurti su se, pred početak sastanka, odvojeno sastali sa Borelom i Lajčakom.

„Nedavne tenzije na severu Kosova još jednom su pokazale da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da nađu zajednički jezik“, naveo je Borel na Tviteru.

Borel očekuje fleksibilnost 

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je uoči prve runde dijaloga 18. avgusta da je „vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji odnosa“ Beograda i Prištine.

Borel je posle odvojenih sastanaka sa kosovskim premijerom i predsednikom Srbije na Tviteru napisao da očekuje da dvojica lidera budu fleksibilni da dođu do zajedničkog stava.

„Nedavne tenzije na severu Kosova pokazale su još jednom da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da nađu zajednički jezik“, napisao je Borel uoči susreta.

Vučić je posle susreta sa Borelom na Instagramu napisao da počinju razgovori o „suštinskim problemima“ na Kosovu i da se nada kakvom-takvom rešenju iako, kako je naveo, „u to uopšte ne veruje“.

Iz EU je ranije najavljeno da će na zajedničkom sastanku fokus biti na daljem putu u dijalogu i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Tokom sastanka će biti reči i o aktuelnim pitanjima, a cilj je spuštanje tenzija između dve strane, saopšteno je iz EU.

Ovo je prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana, a u Brisel su pozvani nakon porasta tenzija na severu Kosova 31. jula.

Tada su kosovski Srbi postavili barikade u znak nezadovoljstva zbog najave početka implementacije odluke kosovske vlade o slobodi kretanja, odnosno o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Barikade su uklonjene nakon što je kosovska vlada odložila sprovođenje odluke za 1. septembar.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.