vesti13:23, 24.10.2020Izvor: KoSSev

Prijavila da je policija nije zaštitila od nasilnika i da postoje dvostruki standardi za rad kafićaPolicijskom inspektoratu Kosova (PIK) prijavljen je ove nedelje slučaj fizičkog napada nepoznatih lica u Kosovskoj Mitrovici, usled čega je, prema prijavi Jelene Cvetković Vuksanović, izostala reakcija pripadnika Kosovske policije koji su bili u blizini mesta događaja. Kako je za KoSSev potvrđeno iz PIK-a juče, žalba je prosleđena Odeljenju za istrage inspektorata – za krivičnu istragu. U Kosovskoj policiji prethodno su poručili da su prema prvim izveštajima sa terena, policajci na terenu postupali u skladu sa pravilima službe. 

prijavila-da-je-policija-nije-zastitila-od-nasilnika-i-da-postoje-dvostruki-standardi-za-rad-kafica

Foto: Radio Kontakt Plus

Građanka Severne Mitrovice, Jelena Cvetković Vuksanović, koja je i podnela prijavu PIK-u, od nedavno se bavi porodičnim ugostiteljstvom u jednim od kafića u Kosovskoj Mitrovici (Bošnjačka mahala) koji je započeo sa radom pre dva meseca. Prema njenim navodima u razgovoru za KoSSev, policajci su je tokom proteklog vikenda upozorili da zatvori lokal u vreme koje je predviđeno merama protiv kovida, ali i da su joj pre više nedelja napisali i prekršajnu zato što nije poštovala sate previđene za rad lokala tokom pandemije koronavirusa.

I dok Cvetković Vuksanović nije imala primedbu na samo upozorenje, odnosno prethodno izricanje mera, policiji je sada uputila zamerke za „dvostruke standarde“, to jest, to što, kako tvrdi, u vreme kada je ona upozorena da zatvori lokal, u glavnoj ulici na šetalištu su lokali i dalje navodno radili.

Ona se, štaviše, uputila u glavnu ulicu Kralja Petra i snimila najmanje jedan lokal koji je navodno radio, i u kojem se, prema njenoj tvrdnji, tokom proteklog vikenda izvodila muzika uživo, sa više gostiju unutra uprkos zabrani rada posle 23.30.

Prema njenom kazivanju, istovremeno je telefonskim putem bila na vezi sa PIK-om koji su joj kazali da prijavi slučaj i dostavi im dokaze o kršenju zaštitnih mera ukoliko ih poseduje.

Vuksanović tvrdi da ju je najmanje jedan mladić, a potom i grupa, pokušala da je napadne, odnosno oduzme mobilni telefon i ukloni snimke, a da je istovremeno tim policajaca koji se u prošlu subotu noću nalazio na šetalištu, nije zaštitio uprkos njenim dozivanjima da joj pomognu.

U svojim optužbama otišla je i korak dalje, izražavajući sumnju u mogući dosluh policajaca i makar jednog od prisutnih u jednom od kafića, kako bi ih upozorili da ih ona snima mobilnim telefonom.

„Jedan od policijskih službenika prethodno je, pretpostavljam, informisao mladiće koji su me napali da posedujem video-snimak na kojem se vidi kršenje pravila o radu lokala u vreme pandemije“, kazala je u izjavi za KoSSev.

„Ja sam ih dozivala u pomoć, i oni nisu na to reagovali. Bežala sam prema svom lokalu u Bošnjačkoj, a u jednom trenutku veći incident da me grupa napadne sprečio je moj suprug. Uspeli smo da pobegnemo u naš lokal i zaključamo vrata“, dodala je.

Vuksanović je u međuvremenu, osim razgovora sa PIK-om, poruku uputila i zameniku komandira regiona Sever, Besimu Hotiju, zatraživši pomoć policije da ih otprate do stana i iskazujući strah da napusti lokal u kojem se nalazila i sa maloletnim detetom.

Prema njenim rečima, iako policajci nisu stigli odmah, iz policijske stanice, ili dežurnog policijskog tima, stupili su sa njom u vezu i otpratili ih bezbedno do kuće.

"Jurila me je, a posle i mog supruga ta grupa mladića, pokušavajući da mi oduzmu telefon… da nije intervenisao PIK, ne bih dobila zaštitu policije, i to oko pola sata nakon događaja."

Vuksanović je još prošle nedelje kazala da ona neće da podnese prijavu policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici, s obzirom na to da u nju „nema poverenje“, već da će to da „učini direktno u PIK-u“, odnosno „i dalje ako treba“.

Prekjuče je u kancelariji PIK-a u Severnoj Mitrovici dala izjavu o događaju iz subote.

U odgovoru za KoSSev PIK je u petak uveče potvrdio da je primio žalbu, te da su se sa njom potom pozabavili zaposleni pri Odeljenju za žalbe, a potom je i prosleđena – Odeljenju istrage PIK-a za krivičnu istragu.

„Istražitelji PIK-a u punoj koordinaciji sa tužilaštvom, nastaviće da preduzimaju druge istražne radnje u cilju potpunog razjašnjenja svih okolnosti povezanih s ovim slučajem“, dodaje se u pisanom odgovoru PIK-a za KoSSev.

U policiji na severu su još u nedelju ujutru istakli da policija postupa isključivo u skladu sa merama predviđenim u pandemiji i osporavaju navode Jelene Cvetković Vuksanović.

U ranijem razgovoru za KoSSev, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti, potvrdio je da ga je u subotu noću kontaktirala ova građanka Severne Mitrovice, ali i da prema podacima koje je iste noći prikupio i od komandira stanice i policajaca, timovi su na terenu postupali isključivo prema propisanim merama zaštite, koje pre svega podrazumevaju da se rad lokala ograniči do 23.30. On ostavlja mogućnost da lokali nisu striktno ispražnjeni u to vreme, već sa par do petnaestak minuta zakašnjenja. To je usled, upozorenja i apela koje policija takođe često upućuje vlasnicima, odnosno zaposlenima u lokalima, u vreme kada je potrebno da se kafić isprazni od gostiju.

Istovremeno, Hoti navodi, da podržava svaku vrstu policijske istrage, ali i da je potrebno prethodno da žaliteljka prijavi slučaj u stanicu, kako bi se istraga otvorila.

„Problemi“ sa policijom odranije?

Cvetković Vuksanović na kraju kaže da ovo nije prva njena prijava PIK-u protiv postupanja policije u Kosovskoj Mitrovici.

Pre nego je otvorila svoj lokal prijavu PIK-u podnela je za to što je policajac van dužnosti, u prisustvu uniformisanih kolega, na istom šetalištu navodno šamarao romskog mladića (ime poznato redakciji KoSSev) za kojeg kaže da ima blaži mentalni poremećaj. Međutim, ona takođe potvrđuje da je ovaj predmet na sudu odbačen.

„Pre otvaranja ovog lokala podnela sam prijavu u PIK-u protiv nekoliko policijskih službenika, možete proveriti u PIK-u. Od tada počinju moji problemi sa policijskim službenicima, koji su kulminirali i došli do izražaja kada sam otvorila lokal. Na svaki način pokučavaju da me zastraše kako bih odustala od daljeg gonjenja istih.“

Hoti sada potvrđuje da je i ovaj slučaj procesuiran, ali da se zapravo radilo o slučaju krađe, odnosno krađa, a ne nasilja, i da on nema šta da dodaje više od onog što je utvrdio sud.

U međuvremenu, Cvetković Vuksanović kaže da je pokrenula i privatne tužbe.


Tagovi: Kosovska policijaIncidentMitrovica