vesti14:59, 05.02.2019Izvor: Beta

"Ratnim zločincima nije mesto u Vladi Kosova"Organizacije Inicijative mladih za ljudska prava Kosova i Srbije osudile su danas odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da imenuje bivšeg komandanta OVK Sulejmana Selimija za političkog savetnika, navodeći da osobama koje su počinile ratne zločine nije mesto u kosovskim institucijama.

ratnim-zlocincima-nije-mesto-u-vladi-kosova

Foto: Foto: Promo

"Ova odluka je usledila nekoliko dana nakon što je Seljimi pušten na uslovnu slobodu, pošto je odslužio više od pet godina zatvora u ukupnom trajanju od sedam godina", navedeno je u zajedničkom saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova i Srbije.

Iz organizacija podsećaju, da je Sulejman Seljimi osudjen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom 1998-1999. godine.
Inicijative su ocenile kao zabrinjavajuće i strogo neprihvatljive izjave kosovskih zvaničnika u kojima Seljimija opisuju kao heroja albanskog naroda.

"Osim što ga je premijer Kosova Haradinaj velikodušno prihvatio u svoj kabinet, drugi državni zvaničnici su nakon njegovog otpusta posetili Seljimija i opisali ga kao heroja albanskog naroda. Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je 'sa živim herojem na slobodi, generalom Sulejmanom Seljimijem, Kosovo bolje i bezbednije", navedeno je u saopštenju.

Organizacije su ocenile da Odluka o imenovanju Seljimija za političkog savetnika ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti Vlade pravdi, pomirenju i miru.

"Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova i Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije, kao organizacije koje rade na suočavanju s prošlošću pozivaju sve političke aktere na Kosovu da se prestane sa glorifikacijom ratnih zločinaca u političkom i javnom životu. Umesto toga, njihov glavni fokus treba da bude na prepoznavanju i postizanju pravde za žrtve, preživele i nestale osobe iz rata na Kosovu", dodaje se u saopštenju.

Kao mladi ljudi Kosova i Srbije, kako su poručili iz Inicijativa, biće brana slavljenju ratnih zločinaca i u Srbiji i na Kosovu, odlučni da grade zajedničku kulturu mira na poštovanju žrtava.


Tagovi: KosovoSrbijaOVK

Najnovije

17:05, 20.05.2019


Rezultati Uživo

livescore