vesti14:14, 13.11.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Vek postojanja mitrovičke Gimnazije, ključne karike za razvoj društvaGimnazija u Kosovskoj Mitrovici, jedna od najstarijih i po mnogima najprestižnijih škola na ovom prostoru, ove godine obeležava 100 godina postojanja.

vek-postojanja-mitrovicke-gimnazije-kljucne-karike-za-razvoj-drustva

Foto: Radio Kontakt plus

Sačuvala je ugled i tradiciju. Značajan broj bivših gimnazijalaca studirao je na prestižnim univerzitetima, čime Gimnazija opravdava poverenu ulogu - pripremiti dobro učenika za nastavak školovanja.

I posle 100 godina, ova obrazovna ustanova je jedna od najvažnijih karika za razvoj društva, kaže direktor mitrovičke Gimnazije, Slobodan Mihajlović, koji je i sam bio njen đak.

“Mislim da je to najvažnija institucija u ovom gradu. Prvenstveno zbog toga, što ceo razvoj društva uglavnom u Kosovskoj Mitrovici i okolini potiče od bivših đaka Gimnazije, nadamo se i ovih sadašnjih koji će zauzeti zasluženo mesto na ovim prostorima. Ceo taj kulturni i sportski razvoj u suštini je poticao od đaka Gimnazije i zato smatram da ima jako veliki značaj za ovu sredinu. Najbolji đaci, po pravilu, dolaze u Gimnaziju i verujemo da će i dalje dolaziti, upravo zato mislim da je ovo najvažnija institucija u našem gradu.”

Od prve generacije maturanata 1919. do danas, Gimnazija je iznedrila brojne ugledne profesore, lekare, advokate, društveno priznate ličnosti… Znanje trenutno stiče 264 đaka, raspoređenih u 14 odeljenja. Iz godine u godinu, prema rečima Mihajlovića, Gimnazija beleži porast broja učenika.

“Kod nas u Gimnaziji beleži se rast. Poslednjih godina je povećano interesovanje za Gimnaziju i svake godine imamo sve više učenika.”

Osnovni zadatak Gimnazije je da obrazuje učenike za dalje usavršavanje i da meri njihove uspehe, ističe Mihajlović. 

“Sam uspeh Gimnazije meri se time kako će ljudi proći na fakultetima, ne samo na prijemnom ispitu, nego ukupno na fakultetu. Uostalom, to je i cilj onih koji uče gimnaziju. Ako bi došli u situaciju da imamo mali broj koji završavaju frakultete, onda naš rad ne bi bio dobar. Dakle, naš rad jedino se meri prema broju učenika koji su završili fakultete i naravno da mi pratimo njihov rad, ne samo na fakultetu, nego i posle toga. I do sada se pokazalo po tim rezultatima da radimo dobro. Naravno, uvek može bolje i trudićemo se da to bude što bolje.”

Od završetka ratnih sukoba 1999. godine, ova ustanova se izmešta iz južnog u severni deo Mitrovice i nastavlja sa radom u zgradi Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas”. I to predstavlja osnovnu poteškoću u radu, ukazuje direktor Mihajlović. 

“Gimnazija ima jako veliku potrebu za vannastavnim aktivnostima, dopunskim i dodatnim radom. Te aktivnosti bi trebalo da se obavljaju posle nastave. Ono što mi sada koristimo su kabineti koje imamo. Ali, oseća se taj nedostatak prostora i nadamo se da će to u nekoj budućnosti da se reši.”

Bez obzira na poteškoće sa kojima se ova škola suočava, sadašnje generacije gaze “utabanom” stazom prethodnih. Beleže uspehe na svim poljima - počev od prirodnih, preko društvenih nauka do kulture i sporta. A sve to zahvaljujući i mnoštvu vannastavnih aktivnosti.

“Imamo jako veliki broj vannastavnih aktivnosti, počevši od recitatorske, dramske, muzičke, pa do sportskih i sekcija prirodnih nauka. Mi naravno održavamo tradicionalno sajam nauke već četiri godine zaredom, gde su uključeni i predmeti svih prirodnih nauka”, ističe direktor Mihajlović.

Saradnja sa roditeljima je dobra, kaže.

“Najčešće su subjektivni na početku, ali to kasnije prelazi u odličan odnos sa njima i onda posle toga budu realni. Naravno, uvek imate veći broj roditelja koji su realni, ali nekada... Takvo je vreme valjda, pa više poveruju deci pre nego što provere šta je stvarno bilo, ali se brzo nađemo na zajedničkim talasnim dužinama.”

Budući da je bio profesor, a sada je na čelu Gimnazije, pitali smo ga da li je lakše raditi sa decom ili rukovoditi čitavim sistemom ustanove.

“Meni lično, sad zavisi kako ko to posmatra, je lakše bilo raditi sa učenicima. Mislim da je ta odgovornost bila manja. Imao sam uvek dobar odnos sa učenicima i čini mi se da je uvek bilo lakše raditi sa njima. Ali hteo bih da istaknem izuzetnu podršku kolektiva, izuzetno dobre odnose u kolektivu, tako da ne smatram to za neku teškoću, ali jednostavno sam navikao da tolike godine radim sa decom.”

Od kada je na čelu Gimnazije, dve su stvari koje vidi kao najveći uspeh:

“Prva stvar - mislim da nam je odlična klima u kolektivu i odlična klima između nastavnika i učenika, ako je to tako, to bih smatrao za svoj najveći uspeh. Druga stvar je uvođenje informatičkog odeljenja. Mi smo pre dve godine upisali prvo IT odeljenje.”

Nizom aktivnosti, tokom marta, aprila, maja i juna, gimnazijalci su počeli obeležavanje jubileja. 

Ovog meseca su nastavili, pa će tako svake srede do kraja novembra, priređivati programe u Mitrovačkom dvoru.

Danas nas od 17 sati, očekuje "Gimnazijski kabare".

Sledeće srede, 20. novembra, od 14 sati, đaci svih škola sa teritorije Kosovske Mitrovice i Zvečana takmičiće se u kvizu znanja.

Sledi pozorišna predstava 27. novembra.

Svečana akademija, koja će se održati u Domu kulture u Zvečanu 1. decembra, biće završna svečanost povodom obeležavanje jubileja.


Tagovi: Obrazovanje