Krasnići: Samo ministar finansija može da imenuje administratore opština na severu

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Elbert Krasnići, rekao je na konferenciji za medije nakon sednice kosovske vlade da Zakon o lokalnoj samoupravi ne predviđa imenovanje ...
Image

„Zakon o lokalnoj samoupravi ne predviđa mogućnost postavljanja administratora u opštinama. Ovo pravo ima samo ministarstvo finansija i to u slučaju kada je ‘napadnut budžet'“, rekao je on.

Ujedno, dodao je da za sada nema pritužbi na službe na severu, zbog toga što su Srbi napustili kosovske institucije.

„U koordinaciji smo sa raznim zvaničnicima opština da pružamo usluge i sve usluge koje su delegirane nadležnosti opština. U planu nam je da te usluge budu dostupne građanima i do danas nismo imali nijednu pritužbu“, rekao je on.

Srbi sa severa Kosova napustili su početkom novembra kosovske institucije, uključujući i lokalne skupštine, dok su gradonačelnici podneli ostavke.

Kosovska predsednica odlučila je potom da raspiše vanredne izbore za gradonačelnike opština na severu Kosova, kao i za lokalne skupštine opština Zvečan i Leposavić koje su prethodno raspuštene. Ovi izbori su odloženi u subotu, a zbog novonastale situacije na severu Kosova.

Sa druge strane, Skupština opštine Severna Mitrovica i Zubin Potok nisu raspuštene.

Centralna izborna komisija je zapravo 30. novembra odobrila zahtev za zamenu odbornika Skupštine opštine Severna Mitrovica koji su prethodno podneli ostavke.

Klan Kosova u međuvremenu je objavio i listu 14 odbornika koji su tada podneli ostavke i novih 14 koji su, kako je tada javio ovaj medij, određeni da ih zamene.

Juče je stigla potvrda jednog od preostala dva odbornika koji je ujedno i zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Skendera Sadikua, da se sutra održava sednica na kojoj će novi odbornici položiti zakletve, dok će ujedno biti odabran predsedavajući SO Severna Mitrovica.

Ova sednica održava se u jeku novih tenzija na severu Kosova. Srbi su već četvrti dan na barikadama, sve aktivnije se uključuje visoka diplomatija, i potvrđuje da se situacija pogoršava, visoki predstavnik EU traži upućivanje dodatnih snaga EULEX-a, dok se Priština i Beograd i dalje uzajamno optužuju.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.