vesti08:49, 14.01.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Zabrinutost na severu zbog najava iz PrištineZamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka poručio je da su prištinske vlasti, spremile dodatne sankcije prema Beogradu. Nakon taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, nova mera kosovskih vlasti odnosiće se na vozila iz centralne Srbije.

zabrinutost-na-severu-zbog-najava-iz-pristine

Foto: Radio Kontakt Plus

Srbi na Kosovu kažu da bi to bio još jedan korak unazad kada je u pitanju normalizacija odnosa. 

“Ovakva nekakva akcija bi značila apsolutnu blokadu kretanja srpskih  građana kako iz čentralne Srbije na KiM, tako i sa KiM u centralnu Srbiju, a to je apsolutno  pokušaj da se direktno ugrozi normalan  život Srbima na KiM, ali i normalan rad svih zdravstvenih institucija koje poseduju vozila sa takvim registarskim oznakama” – kaže Igor Simić iz Srpske liste.

Već smo spremili svu potrebnu dokumentaciju za zabranu kretanja vozila iz Srbije, poručio je Zeka u intervjuu prištinskom sajtu "Ekonomija onlajn". 

Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture kaže za Radio Kontakt plus da bi takva odluka Prištine bila uperena jedino protiv Srba na Kosovu.

“I ako takva odluka bude doneta, nije doneta ni protiv Srbije ni protiv srpskih institucija u Srbiji, biće direktno protiv srpskog stanoivništva na Kosovu jer ćemo svi mi ovde u tom trenutku biti u getu, jer nećemo moća da imamo ni autobuski prevoz, niti bilo kakavu vezu sa Srbijom” – upozorava Radaković.

Na mogućnost novih zabrane srpskih tablica na Kosovu, građani Severne Mitrovice gledaju kao na još  jedan pokušaj proterivanja i nedozvoljavanje slobode kretanja.

Ono što bi Priština mogla da uradi jeste da uvede probne tablice za vozila sa srpskim tablicama. 


Tagovi: MitrovicaTaksa