vesti13:22, 03.12.2018Izvor: Radio Kontakt plus

Žene sa Kosova: Ukinite taksu od 100%Protest žena sa severa Kosova danas je održan u Severnoj Mitrovici. One su zatražile ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije koje je uvela Priština. 

zene-sa-kosova-ukinite-taksu-od-100

Foto: Foto: Radio Kontakt plus

Žene sa severa Kosova okupile su se ispred Kancelarije Euleksa i EU u Severnoj Mitrovici sa jasnom porukom da se ne dozvoli Prištini da svojim odlukama izgladnjuje Srbe na Kosovu.

Načelnica školske uprave na KiM Jasmina Dedić, zapitala je predstavnike međunarodne zajednice da li srpska deca na Kosovu imaju ista prava kao i deca širom Evrope. 

"Evropo, imaju li deca srpskih majki kao i sva druga deca u demokratskim društvima pravo na igru i na učenje? Moraju li da se umesto poljupcima majki bude uz zvuke sirene za uzbunu," - zapitala je Dedić. 

Ona je poručila da će Srbi istrajati u svojoj nameri da ostanu i opstanu na Kosovu bez obzira na, kako je navela, torturu Prištine.

Majka osmoro dece Ana Vuković rekla je da prištinske vlasti gaze i terorišu Srbe na Kosovu punih 19 godina, ali da oni, bez obzira na to, podižu svoje porodice. Objasnila je da njena porodica živi od plate njenog supruga, koji je zaposlen u Kliničko bolničkom centru u Mitrovici. 

"Plašim se za decu, ako se razbole, da li će biti lekova i po kojoj ceni. Plašim se, ali i molim sve majke da budemo hrabre i istrajne i da ne dozvolimo prištinskim institucijama da nas pomere odavde,"- poručila je Vuković i pozvala Prištinu da ukine mere za koje je ocenila da nikome ne donose dobro.

Vitosava Arifović kazala je da su sve žene danas u Mitrovici “Žene hrabrost” i ujedno da pružaju i podršku poslanicama Srpske liste koje su od juče u poslaničkom klubu u Prištini koje brinu za svoju decu isto kao što to rade i ostale majke sa Kosova.

Predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova Verica Tomanović rekla je da je povećanje taksi od sto odsto na robu iz centralne Srbije pokušaj zatiranja i nestanka Srba sa KiM. 

Sa protesta je pružena i podrška Uniji žena sa Vračara, čijim aktivistkinjama koje su nosile humanitarnu pomoć za bebe i porodilje juče nije dozvoljeno da pređu prelaz Jarinje i uđu na Kosovo, sa obrazloženjem Kosovske policije da mogu da ugroze bezbednost. 

Nakon protesta organizovana je i protestna šetnja a žene kojim se pridružila i grupa studenata Prištinskog fakulteta prošetala je do centra Severne Mitrovice i spomenika Knezu Lazaru. 

One su nosile transparente na kojima je bilo ispisano: "Ne izgladnjujte našu decu", "Unicef, help", "Žene protiv gladi", "Šta ćemo danas za ručak", "Deda Mraze, naša deca hoće nešto za jelo", "Majke sveta, naša deca su gladna", "Imamo pravo na hleb".


 


Tagovi: MitrovicaProtest

Najnovije

21:03, 05.05.2019


Rezultati Uživo

livescore