16:48, 30.05.2014Izvor: Radio Kontakt plus

ACDC: Nedovoljni mehanizmi za suzbijanje alkoholizmaNevladina organizacija ACDC je u okviru projekta “Naša stvar”, održala debatu na temu “Kako se mladi ponašaju u saobraćaju” sa posebnim osvrtom na vožnju u alkoholisanom stanju.

acdc:_nedovoljni_mehanizmi_za_suzbijanje_alkoholizma

Nevladina organizacija ACDC je u okviru projekta “Naša stvar”,  održala debatu na temu “Kako se mladi ponašaju u saobraćaju” sa posebnim osvrtom na vožnju u alkoholisanom stanju.

Učesnici debate bili su Bojan Kostić ispred odeljenja za operativno planiranje Kosovske policijske službe, psiholog Biljana Jaredić i dvadestdvogodišnji student Aleksandar Arsenijević kao predstavnik mladih.

Prema rečima psihologa Biljane Jaredić osnovni razlog opijanja kod mladih je pored socijalnih uticaja i naslednih genetskih predispozicija, egocentrizam kod mladih.

“Zašto mladi piju brojni su razlozi. Istraživanja stalno na to ukazuju, lekari smatraju da za opijanje i alkoholizam postoje genetske predspozicije, zatim je tu i okruženje koje je veoma bitno i koje veoma utiče na mlade a i sama ta dostupnost alkohola povećava problem. U periodu adolescencije mladi se rizično ponašaju i u tim godinama se javlja efekat egocentrizma gde mladi smatraju da su neuništivi i da njihovom životu ne može doći kraj, kao i da to što konzumiraju alkohol ne utiče loše na njih. Ali naravno, smatram osim tih ličnih karakteristika, genetskih predispozicija i socijalni uslovi u kojima žive mladi na ovom području itekako utiču na to da mladi konzumiraju alkohol” , kazala je Jaredić.

Predstavnik kosovske policijske službe, Bojan Kostić kaže da policija na severu Kosova ima sve mehanizme za rešavanje problema vožnje pod dejstvom alkohola ali i ostalih problema koje mladi svojim ponašanjem izazivaju u saobraćaju.

“Policija ima sve mehanizme za  procesuiranje svakog prekršioca zakona  u prekršajnim aktima bilo da su to vožnja u alkoholisanom stanju, bahata vožnja, preticanje na punoj liniji kao svih ostalih sličnih ponašanja, koja mogu nastati nakon perioda adolescencije kada mladi dobiju vozačku dozvolu i steknu pravo da upravljaju motornim vozilom”, ističe Kostić.

Dvadestdvogodišnji student Aleksandar Arsenijević smatra da njegovi vršnjaci i mladi uopšte nisu dovoljno svesni posledica konzumiranja alkohola kao i to da se mladi uče jedino na svojim greškama.

“Mladi mojih godina nisu svesni da vožnja pod dejstvom alkohola može imati i fatalaln ishod. Među nama jeste prisutan taj stav, nama to ne može da se desi, mi smo mladi i jedno kada čujemo ili u bližoj okolini doživimo neki loš ishod vožnje pod dejstvom alkohola, shvatamo da ipak nismo neuništivi i da i nama to isto može da se desi. Treba se vise informisati o uticajima alkohola, i treba se učiti na tuđim greškama po ovom pitanju da se ne bi desilo da se učimo na svojim greškama”, kaže mladi Arsenijević.

Moderator debate “Kako se mladi ponašaju u saobraćaju”, Marina Dogandžić,  kaže da je ovom debatom konstatovano da problem postoji, ali da trenutno akutelni mehanizmi za rešavanje ovog problema ipak nisu dovoljni.

“Na ovoj debati smo zaključili da problem alkoholizma kod mladih definitivno postoji ali i da mehanizmi kojima se trenutno teži rešiti problem  ipak nisu dovoljni.  Ovo je generalno problem celog društva, problem vrednosnog sistema a zatim i pojedinačnih javnih institucija i treba se rešavati pošavši od porodice, preko školskih institucija, medija, jer se jedino na taj način može promeniti odnos prema alkoholizmu. Mi moramo da menjamo i naše navike kako bi naša deca, tinejdžeri, maloletna lica odnosno svi mladi počeli da posmatraju konzumiranje alkohola kao nešto što nije pozitivno”,  kazala je Dogandžić. 

Projekat “Naša stvar” sprovodi nevladina organizacija ACDC a finansira CBM.


Tagovi:

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije