14:04, 04.12.2018Izvor: Beta

AFP: Francuska suspendovala odluku o povećanju poreza na gorivoVlada suspenduje povećanje poreza na gorivo na šest meseci i tarife za gas i struju se neće podizati tokom zime, objavio je danas francuski premijer Eduar Filip, potvrdivši raniju najavu da će uvesti te mere kako bi se stišale tenzije zbog nezadovoljstva pokreta "Žutih prsluka".

afp-francuska-suspendovala-odluku-o-povecanju-poreza-na-gorivo

Foto: Beta

"Ni jedna taksa ne zaslužuje da dovede u opasnost jedinstvo nacije", rekao je Filip u televizijskom obraćanju i dodao da je "trebalo biti gluv i ne čuti bes" Francuza.

Šef vlade je prethodno odluku donetu na sinoćnjem sastanku u Jelisejskoj palati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom saopštio poslanicima stranke Francuska u pokretu (LREM).

U nastojanju da smire situaciju, vlada i predsednik Emanuel Makron su odlučili da na šest meseci suspenduju tri fiskalne mere koje je trebalo da stupe na snagu od januara 2019. koje se odnose na povećanja ekoloških taksi na gorivo.

"U tom periodu želimo da odredimo i sprovedemo prateće mere koje će biti pravedne i efikasne. Ukoliko ih ne pronađemo iz toga ćemo snositi posledice", rekao je premijer. 

On je rekao da je vlada takođe čula uznemirenost oko uslova tehničke kontrole vozila, koje tu kontrolu čine komplikovanom i poskupljuju je, tako da je i ta mera suspendovana na šest meseci da bi se u međuvremenu našla "pravedna prilagođavanja".

Premijer je sumirao da ni cene struje, ni gasa neće biti povećane kako je bilo predviđeno dok se to bude razmatralo, odnosno tokom predstojeće zime.  

"Te odluke, koje stupaju na snagu odmah treba da dovedu do smirivanja u zemlji" rekao je on i dodao da to treba da omogući vođenje pravog dijaloga oko svih nezadovoljstava izraženih proteklih nedelja. 

U Francuskoj se od 17. novembra organizuju protesti i blokade pokreta "Žuti prsluci" koji su počeli da se okupljaju prvo zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo ali je to ubrzo preraslo u opšte nezadovoljstvo politikom predsednika Makrona.

Više od 100 ljudi je povređeno u glavnom gradu Francuske i 412 je privedeno tokom vikenda za vreme najgorih urbanih nereda u Francuskoj u poslednjih više godina kada je desetine vozila zapaljeno, lomljeni izlozi, i išarana grafitima i oštećena Trijumfalna kapija.

"Glavna uloga države da garantuje javni red ali moramo se boriti protiv bilo čega što ugrožava jedinstvo nacije", rekao je Filip i dodao da svake buduće demonstracije treba da budu zvanično prijavljene i sprovedene u miru.


Tagovi: Region i Svet

Povezane vesti