16:34, 19.08.2019Izvor: RTS, RTK2

Ahmeti za 6. oktobar najavio izbore na KosovuMeđu strankama na Kosovu postoji saglasnost da vanredni parlamentarni izbori budu održani 6. oktobra, izjavio je Lider Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti.

ahmeti-za-6-oktobar-najavio-izbore-na-kosovu

Foto: Beta

Ahmeti je istakao da postoje dva moguća datuma za održavanje izbora.

"Ako skupština bude raspuštena u četvrtak (22. avgusta) postoje dva datuma, 29. septembar ili 6. oktobar, ali čini se da su svi spremni da se izbori održe 6. oktobra" , rekao je Ahmeti nakon sastanka sa liderom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafom u Prištini.

Ahmeti je istakao da je uveren da će u četvrtak svi biti prisutni na glasanju o raspuštanju Skupštine i na taj način utrti put izborima.

"Dogovorili smo se da ćemo 22. avgusta svi biti u sali, da osiguramo raspuštanje Skupštine i otvorimo put za izbore", najavio je Ahmeti.

Upitan da li će ući u predizbornu koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova, Ahmeti je rekao da je DSK zainteresovan da sam izađe na birališta, naravno, u zavisnosti od ostalih okolnosti.

Mustafa pozvao lidere albanskih stranaka, osim DPK

Lider najuticajnijeg opozicionog saveza (DSK), Isa Mustafa, pozvao je na sastanak lidere najuticajnijih albanskih političkih partija, osim DPK Kadrija Veseljija, da bi saopštio da će taj savez izaći samostalno na predstojeće vanredne parlamentarne izbore.

Veseljijeva DPK, koju je nasledio od predsednika Kosova Hašima Tačija i koja je okosnica odlazeće vladajuće koalicije, u prethodnom mandatu je bila u vlasti sa DSK, kada je Isa Mustafa bio premijer.

Prema pisanju prištinskog Ekspresa, Mustafa je na sastanak pozvao lidere Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Nisme Fatmira Ljimaja i Socijaldemokratske partije Špend Ahmetija, koji je ujedno i gradonačelnik Prištine.

Ekspres piše da je sastanak lidera albanskih partija, osim DPK, Mustafa sazvao da bi im saopštio da će DSK na predstojeće vanredne parlamentarne izaći samostalno.

Datum održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu još nije utvrđen, a vanredna sednica na kojoj se očekuje raspuštanje parlamenta zakazana je za četvrtak, 22. avgusta.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije