12:21, 12.05.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

"Ajduci" u Kosovskoj Mitrovici: Patrijarhat, sila i nećutanjePred mitrovičkom publikom sinoć je po prvi put igrana predstava "Ajduci", koja je nastala po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, u režiji Anđelke Nikolić. 

ajduci-u-kosovskoj-mitrovici

Foto: Radio Kontakt Plus

Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) sa sedištem u Gračanici i Sterijinog pozorja.

"Ajduci" su premijerno izvedeni 29. maja 2021. na sceni "Кult" u Ustanovi kulture "Vuk Кaradžić" u Beogradu. Nakon toga, zbog ograničenja u vezi sa korona virusom, nisu igrani na Кosovu i Metohiji.

Zato su početkom nedelje "Ajduci" premijerno igrani u Gračanici, a sinoć u Kosovskoj Mitrovici. Pomalo neobično, ali premijeru je, u saradnji sa Domom kulture „Gračanica”, Narodnim pozorištem Priština sa sedištem u Gračanici i Sterijinim pozorjem, organiziovao Studentski centar “Priština” – Кosovska Mitrovica. Predstava je igrana u Studentskom klubu Doma 6. 

Uprkos prostoru koji nije scenski, dekorateri, rekviziteri i majstor svetla svoj posao su odradili tako da niti je publika bila uskraćena za osećaj scene, niti je prostor uticao na glumu. Štaviše, glumci su se osećali, kažu, odlično, što je potvrdio i dugotrajan aplauz publike.

Utisak koji je ostavila predstava nije moguće opisati kroz tekst. Sve što sledi su samo sekvence onog što se moglo videti na maloj sceni, iako ovakva predstava zaslužuje i veću scenu i veći broj publike. Predstava "Ajduci" nije predstava samo o 'ajducima. 

Kako kaže Anđelka Nikolić: "Ono što iz tematike ovog pozorja, nažalost, preživljava do današnjeg dana, jeste problem zagađenosti odnosta u (bilo kom) koletkivu i hijerarhiji koja se zasniva na sili, obmani i zastrašivanju". 

"Predstava je o forsiranju 'ajdučije, muškosti u našem mentalitetu, okruženju, na našim prostorima, jer je nedopustivo da budeš slab, posebno ako si na tako rovitom mestu i, kako kažu, buretu baruta, kao što je Balkan. Prosto se očekuje od svakog muškarca da bude čvrst, da bude jak, sposoban... Adaptacija Sterijinog komada se spojila sa tom dominantnom porukom i onim drugim - da su to ljudi koji imaju slabosti, mane i koji nisu spremni da izdrže toliki teret, koji su slabi", objašnjava Nebojša Đorđević. 

"Harambaša je slab na ženu koja je došla, ma koje da je nacionalnosti, ili vere, okreće leđa svojim prijateljima, 'ajducima, svojoj četi, ostali ne mogu da podnesu tu tenziju koja se stvara u četi. Ljudske priče, pre svega, dirljive ljudske priče koje govore o teretu koji padne na čoveka i u jednom trenutku kičma pukne, ne mogu da izdrže. Mislim da je pre svega to ono što nas pokreće u igri u predstavi, ti odnosi i likovi, a ono što je dodato je naravno i komentar na socijalno-političku situaciju danas po pitanju vođe. I odatle kreće sve, sve se tu preslikava, lični odnos iz porodice i mikroplan se uvek prenosi na makro. Takva vrsta karaktera i odnosa vuče kao posledicu sve ono što imamo u jednom društvu... ta neslaganja previranja, ko je vođa, gde greši, da li greši..." - kaže Đorđević koji tumači lik Mileta harambaše. 

"Nažalost, nešto što je i dalje aktuelno, iako smo mislili da će to da se iskoreni, jednog dana da prestane, ali očigledno kao i sve te rečenice koje izgovaramo na početku su rečenice Napoleona, Gandija, čuvenih vođa lidera kroz istoriju, oni su zapravo na tim nekim svojim motivima bazirali svoje uspehe. Kult vođe je na tankoj liniji, opasan je ali isto tako izgleda da je neophodan, jer bez vođe se ne može, kako se i kaže u jednoj od rečenica u predstavi" - dodaje glumac Vukašin Jovanović koji tumači lik Obrada.  

Sila, odnosno nasilje, ono je što se provlači kroz čitavu predstavu, ovaj komad sa pevanjem, ali i patrijarhat. 

Jedini ženski lik - Turkinja Zelida i ratna zarobljenica - više puta ponavlja da neće ćutati. 

Dići glas i ne ćutati.

Tagovi: KosovoMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije