18:54, 02.11.2020Izvor: La Vos De Galicia, Tanjug, RTS

Akcija DEA u Španiji, uhapšeni Srbi zbog pola tone kokainaDržavljani Srbije N.D. (37) i P.P. (36) uhapšeni su u Španiji, nakon što je tamošnja policija u saradnji sa američkom Agencijom za borbu protiv droge (DEA) zaplenila 560 kilograma kokaina.

akcija-dea-u-spaniji-uhapseni-srbi-zbog-pola-tone-kokaina

AFP

Oni su, prema pisanju domaćih medija, od ranije poznati policiji.

U ovoj akciji nazvanoj "Dinastija" uhapšeno je i četvoro državljana Španije, javlja španski medij Glas Galicije koji dodaje da se veruje da je ova kriminalna grupa povezana sa tzv. balkanskim kartelom.

Španski medij piše da su uhapšeni pripadnici grupe "Poslastičari", koja deluje u Rijas Bajkasu u Galiciji, a predvodi je Herardo Rijal Iglesijas (41).

Sumnja se da on već 25 godina krijumčari drogu u saradnji sa balkanskim kartelom, saopštila je španska civilna garda.

Glas Galicije dalje piše da tamošnji organi gonjenja veruju da kriminalne grupe, iza kojih stoje ljudi iz istočne Evrope, dobijaju sve veći značaj u uvozu i distribuciji kokaina iz Latinske Amerike.

"Galicijska obala je zbog svog položaja postala jedna od ključnih tačaka za ulazak kokaina u Evropu. Balkanski kartel, inače, ima svoje ljude i u Južnoj Americi, pa ne koriste posrednike u kupovini kokaina, a u Španiji imaju svoju mrežu saradnika", preneo je taj medij saopštenje španske policije.

Povodom zaplenjene robe od 560 kilograma kokaina, Glas Galicije piše da je droga pronađena u iznajmljenoj kući u Galiciji, a njena vrednost se procenjuje na 15 miliona evra.

"Grupa je imala odličnu logistiku. Drogu su dovezli iz Južne Amerike i nameravali su da je kopnenim putem prenesu do krajnjih odredišta. Za transport su imali dosad neviđeni način. Naime, nameravali su da pakete kokaina spakuju u pokvaren automobil, koji bi potom natovarili na kamion šlep-službe i tako prevezli do željene destinacije", pišu španski mediji.

Dodaju da se sumnja da je bilo planirano da nekoliko automobila vozi ispred i iza kamiona šlep-službe, kako bi mogli da ih upozore na prisustvo policije.


Tagovi: HapšenjeSrbiNarkoticiŠpanijaRegion i svet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije