19:08, 16.04.2019Izvor: N1, Beta

"Ako ne ukinu takse, SNS uoči Đurđevdana izlazi sa merama protiv Prištine"Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, izjavio je da je pred Srbijom "užasno težak" period po pitanju KiM i da je jedino što se od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova. Najavio je da će SNS uoči Đurđevdana (6. maja), ako takse ne budu ukinute, izaći sa "merama protiv Prištine".

ako-ne-ukinu-takse-sns-uoci-durdevdana-izlazi-sa-merama-protiv-pristine

Foto: N1/printscreen

Na sednici proširenog sastava Izvršnog i Glavnog odbora SNS-a, Vučić je rekao da će pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova biti sve veći. 

"Pritisci će biti sve veći i žešći, biće puna nezavisnost bez podela i bilo čega za Srbiju i to treba da budemo srećni ako nam ne odrede poseban tribunal za Srbe", kazao je Vučić.

On je dodao, da poslednjih nedelja u Beograd kod njega dolaze mnogi zvaničnici, zovu ga na sastanke na kojima insistiraju da Srbija uradi nešto da "odobrovolji Albance da ukinu takse" na uvoz srpske robe.

"Kada sam govorio da imamo šansu za kompromis proglašavali su me za izdajnika, a to nam je možda bila i poslednja šansa da napravimo kompromis. Danas nam taj kompromis više niko i ne nudi", rekao je on.

Vučić je dodao da će mnogi podržavati "različite unutrašnje elemente kako bi se smanjvala snaga srpske države, ne bi li se do tog cilja lakše i brže došlo".

"Pritisci su nikada veći, nema šta nisu radili Albanci protiv Srbije i Srba... Gotovo šest meseci čekamo da se smiluje međunarodna zajednica da zamoli svoje čedo, da ukinu takse, ništa se nije dogdilo", kazao je Vučić.

On je najavio da će razgovarati sa svetskim zvaničnicima u narednom periodu, ali da Srbiju "ne čeka ništa dobro" na sastanku u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. 

"Jedino što očekujem kako traže početak i zahtev za novim formatom i dijalogom, gde cilj treba da bude priznavanje Kosova gde Srbi ne treba da dobiju ništa. Tražiće od nas da uđemo u razgovore, a da Albanci takse i ne ukinu", kazao je Vučić. 

Vučić je poručio, da on neće da razgovara bez ukidanja tih taksi.

"Po cenu, ne onu koju treba da plati Srbija, već lično, neću prihvatiti da nastavimo bilo kakav razgovor bez ukidanja taksi šta god se dešavalo i kakvi god bili pritisci", poručio je Vučić. 

On je dodao da će SNS uoči Đurđevdana (6. maja), ako takse ne budu ukinute izaći sa "merama protiv Prištine", o kojima će biti odlučeno na posebnoj sednici Glavnog odbora SNS-a.


Tagovi: KosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije