16:27, 27.07.2020Izvor: KosovaPres, Koha, KoSSev

Albanci sa severa najavljuju štrajk zbog nedostatka investicija kosovske vladeDok stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice albanske nacionalnosti najavljuju proteste zbog toga što, kako navode, kosovska vlada nije investirala u ovaj deo grada od 2013., kosovski premijer, Avdulah Hoti, danas najavljuje da neće dozvoliti sprovođenje projekata na severu koje finansira Republika Srbija, a koji nisu u skladu sa kosovskim zakonima.

albanci-sa-severa-najavljuju-strajk-zbog-nedostatka-investicija-kosovske-vlade

Radio Kontakt Plus

„Na severu Kosova bilo je mnogo akcija koje nisu urađene u skladu sa kosovskim zakonima. Nemamo drugog izbora osim da insistiramo na primeni zakona Republike Kosovo. Kako stvari stoje, ne postoje dva standarda, zakon je jedan za celu zemlju. Znam da imamo poteškoća u potpunom sprovođenju zakona u tom delu zemlje, ali tog zahteva se nikada nećemo odreći i nećemo dozvoliti da situacija ide tim putem“, rekao je Hoti, komentarišući projekat „Sunčana dolina“ u Zvečanu i druge projekte na severu, prenosi Koha pisanje KosovaPress.

S druge strane, stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice albanske nacionalnosti, juče su najavili štrajk glađu i zatražili da sever postane prioritet za kosovsku vladu.

Navode da „u ovaj deo niko nije investirao od 2013. zbog čega je veliki broj stanovnika bio prinuđen da se iseli, dok su ostale nasilno proterali Srbi“, prenosi Koha.

Pomoć od institucija nisu dobili ni tokom pandemije, tvrde.

Zabrinutost zbog izgradnje na severu, nedavno su izrazile i poslanica PDK Valjdete Idrizi i predsednica Skupštine Kosova, Vjosa Osmani. One su na sednici Skupštine Kosova negodovale zbog izgradnje objekata za kolektivni smeštaj na severu.

Stambenogradnja jedna je od najraširenijih delatnosti na Kosovu. Kako redovno ističu predstavnici lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici, stambeni objekti koji se u severnom delu grada podižu, a koje finansiraju srpske institucije, grade se za mlade bračne parove sa više dece, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, kao i raseljene. Takođe, stambene objekte na severu podižu i privatni investitori.

Od zgrada za kolektivni smeštaj u izgradnji je takozvana „Beograđanka“ gde će biti smešteno oko 60 stanara takozvanog Samačkog bloka. Radi se o ugroženim delovima društva, socijalnim korisnicima i raseljenim licima koji su živeli u neuslovnom smeštaju godinama.

Upravo projekat „Sunčana dolina“ je taj koji je najčešće pod metom kritika.

„Sunčana dolina“, projekat je vlade Republike Srbije čiju je izgradnju najavio još sredinom 2016. direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ovaj projekat treba da primi 200 do 300 povratničkih porodica, odnosno preko 1.000 novih stanovnika zvečanske opštine.

Spirić: Za projekte na severu izdate dozvole, izgradnja u skladu sa zakonom

Za objekte koji se grade na severu Kosova postoji dozvola za gradnju i ona se odvija u skladu sa zakonom, poručio je za KoSSev predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, povodom najave kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, da neće dozvoliti sprovođenje projekata na severu koje finansira Srbija, a koji, kako je naveo, nisu u skladu sa kosovskim zakonima.

U reakciji za KoSSev, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, tvrdi drugačije.

Kaže da za objekte koji se grade na severu Kosova postoji dozvola za izgradnju, kao i da su oni u skladu sa zakonom.

Poručuje da je politika Srbije i institucija na severu usmerena ka zaštiti svih ljudi koji tamo žive, bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost.

 


Tagovi: ProtestSever KosovaVlada KosovaAvdulah Hoti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije