10:03, 10.04.2019Izvor: FoNet

"Albanski vojnici neće biti raspoređeni u bazu na severu Kosova"Komandant američke baze Bondstil, pukovnik Roj Makareg je, povodom tvrdnji da će u KFOR-ovoj bazi Noting Hil na severu Kosova biti raspoređeno 500 pripadnika Vojske Albanije, izjavio da se to neće dogoditi i da će u toj bazi i dalje biti oko 70 vojnika iz sastava međunarodnih snaga.

albanski-vojnici-nece-biti-rasporedeni-u-bazu-na-severu-kosova

Foto: atlanticcouncil.rs

Prema Makaregovim rečima, u Bondstilu se nalazi oko 800 vojnika iz SAD, Poljske, Turske i Albanije.

Na pitanje zašto se na sever Kosova šalju isključivo američki vojnici, Makareg je odgovorio da se na to područje obično upućuju pripadnici Armije SAD, ali i vojnici iz Poljske, Austrije i Slovenije, pošto se radi o međunarodnoj operaciji.

Makareg je izjavio da vojnici SAD u sastavu KFOR-a odlično sarađuju sa pripadnicima oružanih snaga Srbije, uz ocenu da je Vojska Srbije "vrlo profesionalna".

Svakog dana komuniciramo sa oružanim snagama Srbije i sinhronizujemo naše patrole duž administrativne linije, rekao je Makareg novinarima u Bondstilu.

Makareg i većina vojnika pod njegovom komandom u Bondstilu su sa Havaja.

"Dolazimo iz drugačije kulture, ali na Kosovu i Balkanu uživamo radeći u multinacionalnom okruženju. Zadovoljstvo je biti ovde", izjavio je Makareg, naglasivši dobru saradnju sa oružanim snagama Srbije i lokalnim institucijama na Kosovu.

"Havajski pozdrav "aloha" ne znači samo "dobrodošao" i "zbogom", već označava i mir i prijateljstvo. Pokušavamo da to širimo na Balkanu i nadamo se da će biti prihvaćeno", rekao je Makareg.


Tagovi: KosovoKfor

Povezane vesti