13:12, 13.06.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Aleks Vajting postavljen na mesto šefa za istrage u Specijalizovanom tužilaštvuAleks Vajting pridružio se Specijalizovanom tužilaštvu kao šef za istrage, saopšteno je danas iz ove kancelarije.

aleks-vajting-postavljen-na-mesto-sefa-za-istrage-u-specijalizovanom-tuzilastvu

ST

Vajting (54) je tužilac sa dugogodišnjim iskustvom kako u nacionalnim tako i u međunarodnim krivičnim postupcima, uključujući i određeno vreme provedeno na Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) i Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), i takođe s istaknutom akademskom karijerom, navodi se u saopštenju portparola Specijalizovanog tužioca Krisofera Beneta. 

U Specijalizovano tužilaštvo, Vajting je došao sa Pravnog fakulteta Univerziteta Harvard, gde je bio profesor prakse od 2013. godine.

Od 2002. do 2007. Aleks Vajting je radio na MKSJ-u, gde je bio glavni tužilac u postupku protiv Fatmira Ljimaja, Isaka Musljiua i Haradina Balje, te glavni tužilac u postupcima protiv Milana Martića i Dragomira Miloševića.

Pre nego što se pridružio MKSJ-u, Vajting je bio savezni tužilac SAD-a, prvo u Krivičnom odseku Odeljenja za građanska prava u Vašingtonu, a zatim u Tužilaštvu SAD-a u Bostonu, gde se bavio slučajevima organizovanog kriminala i korupcije.

Od 2010. do 2013. radio je u tužilaštvu MKS-a, prvo kao koordinator istraga, a zatim kao koordinator krivičnih postupaka, nadgledajući sve krivične postupke.

Pre dolaska na MKS, tri godine je predavao kao gostujući docent na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard.

Aleks Vajting je diplomirao na Koledžu Jejl i na Pravnom fakultetu Jejl. 


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije