19:00, 26.01.2021Izvor: RTS

Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanikaIzborni panel za žalbe zabranio je učešće na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

aljbinu-kurtiju-po-drugi-put-zabranjeno-da-se-kandiduje-za-poslanika

exit.al

IPŽ je odlučio da na listama stranaka overi samo imena kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove, odnosno koji nisu osuđivani.

Takođe, osuđivani kandidati ne mogu biti zamenjeni drugima.

Tako su prema odluci IPŽ-a, sa spiskova kandidata izbrisani Aljbin Kurti i još četiri kandidata pokreta Samoopredeljenje.

U odluci se navodi da Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju, Ljiburn Aljiju, Bajram Mavrići i Labinote Demi-Murtezi ne mogu biti zamenjeni drugim kandidatima.

Slična odluka donosi se i za nekolicinu kandidata Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja.

Odluka IPŽ-a je druga instanca odlučivanja, a kojoj su se stranke žalile pošto im Centralna izborna komisija nije dozvolila učešće na izborima sa osuđivanim kandidatima.

Sledeća instanca je Vrhovni sud, kojem stranke mogu da podnesu žalbe u roku od 24 sata. Vrhovni sud ima tri dana da odluči.

Proces verifikacije kandidata treba da bude završen do 31. januara.


Tagovi: Aljbin KurtiIzboriKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije