10:56 | 30.11.2022 Izvor: N1

Ambasadori EU odobrili ukidanje viznog režima za KosovoAmbasadori država članica Evropske unije odobrili su ukidanje viznog režima za Kosovo najkasnije od 1. januara 2024. godine.

ambasadori-eu-odobrili-ukidanje-viznog-rezima-za-kosovo

Foto: Shutterstock

Ambasadori zemalja članica Unije su usaglasili pregovarački mandat za bezvizni režim za građane Kosova, na osnovu kojeg će predsedavajući EU započeti pregovore sa Evropskim parlamentom, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

"Danas smo načinili važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo i nadamo se da ćemo brzo postići dogovor sa Evropskim parlamentom kako bismo ovo obećanje pretvorili u stvarnost", dodaje se u saopštenju.

Liberalizacija viznog režima omogućena je naporima Kosova da ojača bezbednost, graničnu kontrolu i upravljanje migracijama, pa verujemo da će ta dobra saradnja biti još bolja u budućnosti, rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Prema nacrtu odluke, nosiocima kosovskih pasoša biće omogućeno da u zemljama Evropske unije bez vize borave najviše do 90 dana u bilo kom periodu od šest meseci.

Prema stavu Saveta Evrope, režim putovanja bez viza počeo bi da se primenjuje od datuma početka rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), najkasnije od 1. januara 2024. godine.

To će obezbediti da ceo zapadni Balkan bude pod istim viznim režimom.
Tagovi: Liberalizacija vizaKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije