18:34, 09.08.2017Izvor: Radio Kontakt plus

Andrić: Nisu Srbi najveći problem Kosova (video, audio)KOSOVSKA MITROVICA-   Analitičarka Milica Andrić kaže za Kontakt plus da Srbi nisu najveći problem Kosova i navodi potrebu unutrašnjeg dijaloga među zajednicama. 

andric-nisu-srbi-najveci-problem-kosova-video-audio

Foto: Radio Kontakt plus

Andrić navodi da postoji potreba za unutrašnjim dijalogom između zajednica na Kosovu prvenstveno da bi se, kako ističe, identifikovala uloga kosovskih Srba u ovdašnjem društvu.

“Mi smo za sada jedino izgovor kosovskih vlasti za sve što nije funkcionalno unutar Kosova a činjenica da Srbija ne priznaje Kosovo to je njihov univerzalni izgovor za sve što je problem spoljašnje politike Kosova. To nije tako, Srbi nisu najveći problem Kosova,”- ističe ona.

Andrić navodi da je najveći problem Kosova korupcija, takođe neadekvatna politička elita, neodrživost tako male teritorije i milion drugih problema. 

“Naravno pet procenata stanovništva ili manje koliko čine Srbi ili druge zajednice sigurno da nisu najveći problem. Tako da treba razgovarati, treba podsticati razgovor između zajednica baš da bismo znali šta hoćemo od tog kosovskog društva, jer očigledno ćemo morati zajedno da živimo a drugo da vidimo šta je to naša uloga,”- navela je ona.

Andrić ističe da Kosovo ima veoma slabe neke od najosnovnijih usluga u oblasti javnog zdravlja i obrazovanja.

“Kosovo je zaista sada imalo skandalozne rezultate u testovima za obrazovanje a i nedavno im je Komisija za akreditaciju ukinula preko 120 akreditacija na univerzitetima širom Kosova, to su zaista ogromni problemi i to je ono što zaista treba da se rešava i tu treba da se vidi uloga, kakva je uloga Srba u rešavanju tih zaista egzistencijalnih problema, a ne da im služimo samo kao izgovor,”- kaže Andrić.

Andrić je u intervjuu Radiju Kontakt plus govorila i o revitalizaciji glavnog ibarskog mosta ali i mogućem nastavku dijaloga u Briselu.

Intervju je realizovan u sklopu projekta “Preko mosta - simbolika kretanja, sloboda i bezbednost” koji Kontakt plus zajednički ga sprovodi sa Centrom za alternativno rešavanje sporova a koji je podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo. 


Tagovi: KosovoMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije