20:05, 13.07.2020Izvor: SPC

Apel SPC Erdoganu da odustane od namere da Aja Sofiju pretvori u džamijuPatrijarh srpski Irinej, uputio je danas u ime Srpske pravoslavne crkve apel predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da odustane od namere da Aja Sofiju pretvori u džamiju, uz ocenu da je jedino pravedno rešenje da se zadrži status tog objekta kao muzeja i da se omogući obavljanje i muslimanskog i hrišćanskog bogosluženja.

apel-spc-erdoganu-da-odustane-od-namere-da-aja-sofiju-pretvori-u-dzamiju

tournavigator.pro

SPC smatra da ukidanje Ataturkovog dekreta i jednostrano vraćanje Svete Sofije u status džamije predstavlja ne samo istorijsku nepravdu, već i ishitren i nepotreban politički korak, štetan kako za međunarodni ugled Turske tako i za odnose i poverenje između hrišćana i muslimana u svetu.

“Nadamo se da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije veštački izazvana konfrontacija dveju najvećih svetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među njihovim vernicima, i ne samo mir ili prosto tolerancija već i uzajamno poštovanje, kao i dijalog i saradnja u svemu što služi opštem dobru ljudi i narodâ, a pritom ne ugrožava ničiji verski i kulturni identitet”, stoji u saopštenju. 

Patrijarh srpski Irinej podseća da je Aja Sofija bila hrišćanski hram više od devet vekova, a džamija nešto više od pet, te da je reč o svojevremeno najvažnijem hramu "svekolikoga hrišćanskoga sveta", i na Istoku i na Zapadu.

“Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rešenje ne bi bilo presedan u savremenom svetu. Napominjemo da ne samo u Jerusalimu ili na Sinaju – a to su sveta mesta za vernike obeju religija – nego i drugde, pa i u Srbiji i drugim oblastima u kojima živi srpski narod, crkva i džamija često stoje jedna pored druge svedočeći istorijsku simbiozu, toleranciju i poverenje među susedima”, navodi se u saopštenju partijarha Irineja. 

Značaj Svete Sofije, ističe patrijarh Irinej, ne sastoji se samo u njenoj umetničkoj i kulturnoj vrednosti, već je ona, pre svega, za sve hrišćane, pravoslavne i ostale, velika svetinja, svedok i izvor autentične duhovnosti. 

“Time ne želimo da tvrdimo da za vernike islama nije takođe bila i ostala mesto mnogovekovnog molitvenog života i nadahnuća. Stoga nije čudo što je Kemal-paša Ataturk, tvorac savremene Turske i svedok duge istorijske koegzistencije muslimana i hrišćana, svakako imajući u vidu navedene činjenice, našao razborito kompromisno rešenje pretvaranjem ovoga hrama u muzej, otvoren za sve i svakog, pri čemu nikome od verujućih, bilo hrišćana bilo muslimana, nije uskraćena mogućnost da u sebi uznese molitvu Bogu u duhu svoje vere i tradicije”, stoji u saopštenju.

Patrijarh Irinej je u ime Srpske pravoslavne crkve uputio apel predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da odustane od svoje namere i da po pitanju Aja Sofije zadrži status quo, nakon što su to prethodno učinili i poglavari hrišćanskih Crkava - patrijarh moskovski Kiril, papa rimski Franje i drugi, kao i visoki predstavnici Rusije, SAD i drugih država, kao i Uneska.

"Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi uteha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj Crkvi i romejskoj zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi doneo savremenoj Turskoj i odobravanje, poverenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara”, navodi se u saopštenju partijarha Irineja. 


Tagovi: SPCPatrijarh IrinejTurskaAja Sofija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije