13:40, 07.05.2018 Izvor: Radio Kontakt Plus

Apostolova: U naredne dve godine 35 miliona evra podrške obrazovanjuKOSOVSKA MITROVICA –  Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je danas da EU namerava u naredne dve godine da uloži 35 miliona evra u sektor obrazovanja na Kosovu.

apostolova-u-naredne-dve-godine-35-miliona-evra-podrske-obrazovanju

Radio Kontakt Plus

Apostolova je povodom  pokretanja obrazovne kampanje "Obrazovanje o kvalitetu" na konferenciji za medije na IBCM koledžu u južnoj Mitrovici  istakla da ova kampanja ukazuje na posebnu važnost koju EU daje kvalitetu obrazovanja na Kosovu. 

“U naredne dve godine EU namerava za udvostruči podršku dobrom obrazovanju, što znači da ćemo izdvojiti 35 miliona evra za ovu namenu.  Zbog toga, obrazovna kampanja koju pokrećemo danas na IBCM-u u južnoj Mitrovici, pokazuje šta smo do sada uradili na poboljšanju obrazovanja na Kosovu i šta nameravamo da uradimo u narednim godinama” – kazala je Apostolova.

Takođe, za nas će u interesu biti izgradnja transparentnog i autonomnog obrazovnog sistema, kompatibilnog sa evropskim obrazovnim standardima, podvukla je Apostolova. 

Šefica Kancelarije EU na Kosovu je naglasila da IBCM nudi kvalitetno obrazovanje studentima koji će sutra voditi Kosovo napred, a istovremeno, sa svoja dva kampusa, u severnoj i južnoj Mitrovici, pokazuje put budućoj toleranciji i saradnji.

“Mladi na Kosovu moraju gledati napred ne samo ka kvalitetu obrazovanja, već kvalitetu života koji će učiniti Kosovo naprednim, uspešnim i mirnim. Kvalitetno obrazovanje je neophodan korak na ovom putu, a  EU će biti tu da vam pomogne koliko god može” – navela je Apostolova. 

Apostolova je ocenila da su najveće žrtve još uvek ograničenog viznog režima za Kosovo upravo mladi ljudi. 

“ Veoma smo svesni toga i radimo sa političkim establišmentom, sa rukovodstvom ove zemlje da pokušamo da rešimo problem sa poslednjim preostalim uslovima koje treba ispuniti” – kazala je Apostolova.

Ona je ocenila da je problem sa sektorom obrazovanja  negativno uticao na  socio – ekonomski razvoj i učinkovitost kosovske privrede, naglasivši da je potrebno uraditi mnogo toga u narednim godinama, kada je u pitanju reforma obrazovanja. 

Prema njenim rečima, Kosovo sa mladom populacijom ima veliki potencijal da poboljša performanse u ekonomiji, a kvalitetno obrazovanje studenata poboljšaće njihov pristup tržištu rada. 

U tom pravcu, Apostolova je dodala  da je EU  odlučna da pomaže Kosovu i stvori što više radnih mesta za mlade kako bi bili konkurentni na domaćem i inostranom tržištu.
 
Tagovi:

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije