20:52, 28.05.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Austrijska razvojna saradnja obezbedila 250.000 evra za Kovid-19 testovePredstavnici Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijske razvojna saradnja potpisali su danas sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva u iznosu od 250.000 evra za Kosovo, za kupovinu testova na Kovid-19.

austrijska-razvojna-saradnja-obezbedila-250000-evra-za-kovid-19-testove

UNDP

Austrijska finansijska pomoć, koja podrazumeva hitnu nabavku testova, biće predata Institutu za javno zdravlje Kosova i omogućiće Ministarstvu zdravlja da efikasno spreči širenje korona virusa, lokalizuje žarišta i obezbedi način za predviđanje i planiranje strategija u borbi protiv ovog virusa.

Sporazum su potpisali Alexander Schallenberg, austrijski federalni ministar za evropska i međunarodna pitanja i Maria Suokko, glavna predstavnica UNDP.

“UNDP podržava kosovske institucije u borbi protiv Kovid- 19 pandemije od samog početka. Današnji sporazum sa Austrijskom razvojnom saradnjom je najnoviji doprinos naših međunarodnih partnera koji žele da pomognu Kosovu u borbi protiv pandemije. Nastavićemo blisku saradnju sa Ministarstvom zdravlja i drugim institucijama Kosova u odgovoru na hitne potrebe najugroženijih u ovoj krizi,” rekla je Maria Suokko na ceremoniji potpisivanja.

“Kao dugoročni partner institucijama Kosova i UNDP, moje je veliko zadovoljstvo što potpisujem u ime Austrijske vlade. Iako se mere polako ukidaju, svako od nas ima obavezu da bude obazriv. Testiranje je veoma važno u sprečavanju širenja virusa. Naša podrška u slabljenju pandemije ogleda se u jačanju naših partnera u podizanju kapaciteta. Nastavićemo da podržavamo Kosovo i u narednim mesecima,” rekao je ministar Alexander Schallenberg pri potpisivanju.

Austrijska donacija od 250.000 evra deo je Austrijske razvojne saradnje u hitnim situacijama u odgovoru na Kovid-19, koja je uspostavljena sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa na Kosovu.

Ceremoniji potpisivanja, održanoj na aerodromu Priština, prisustvovali su i Karolina Edtstadler, austrijska ministarka za EU i Ustav, austrijski ambasadorom na Kosovu Christoph Weidinger, kao i šef kancelarije austrijske razvojne saradnje na Kosovu Gunther Zimmer.


Tagovi: UNDPKorona virusAustrija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije