11:56, 18.10.2020Izvor: Tanjug, RTV

Bajdenova "vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom"Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, „neuravnoteženi pristup” administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, „pravdu i jednakost u odnosima”.

bajdenova-vizija-za-odnose-sa-albanijom-i-kosovom

Tanjug/Zoran Žestić

Bajden u dokumentu „Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom” govori o svojim planovima za buduće odnose na Balkanu i navodi da je kao senator branio interese Kosova kada je fokus sveta bio negde drugde i podržavao njegovu nezavisnost za koju kaže da je nepovratan proces, piše prištinski portal Reporteri.

Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Beograda i Prištine, sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji, kako je naveo, „poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje”.

Takođe je najavio da će insistirati na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevati punu i brzu odgovornost za nestale, uključujući braću Bitići.

U dokumentu je navedeno da će Bajden „ohrabriti” EU da ispuni svoje obećanje da će građanima Kosova odobriti liberalizaciju viznog režima i da preduzme dalje korake za unapređenje integracije Kosova u EU, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.


Tagovi: SADKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije