14:34, 19.03.2020Izvor: KoSSev

Balkoni u 20h: U Srbiji aplauz za medicinsko osoblje, u Prištini pozvali na pravljenje buke zbog političke borbeOrganizacija „Replika“ pozvala je građane širom Kosova da večeras u 20.00 sati izađu na balkone i prozore i „naprave buku“ protestujući zbog trenutne političke situacije u vreme pandemije korona virusa.

balkoni-u-20h-u-srbiji-aplauz-za-medicinsko-osoblje-u-pristini-pozvali-na-pravljenje-buke-zbog-politicke-borbe

Foto: Blogger.ba

Italijani sa balkona aplaudiraju svom medicinskom kadru koji se suočava sa najtežim danima u pokušaju da izleči hiljade Italijana obolelih usled korona virusa, dok istovremeno u velikom broju umiru.

U Srbiji se sa balkona od juče u 20 časova aplaudira srpskom medicinskom osoblju, kojima su se pridružili građani severa Kosova.

Na Kosovu će se, po svemu sudeći od večeras u 20 sati, sa balkona takođe pokrenuti još jedna inicijativa – sa ciljem da odgovori međutim, na najnoviji potres – ali na političkoj sceni. Koalicioni partner Aljbina Kurtija – DSK pokrenuo je inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, nakon jučerašnje smene njihovog ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua.

Danas se građani Kosova u vreme pandemije, suočavaju sa ličnim i stranačkim interesima kosovskih političara, navodi "Replika" u svom proglasu.

„U vreme kada bi svi trebalo da budu ujedinjeni i rade na upravljanju situacijom izazvanom pandemijom COVID-19, kosovski političari zloupotrebljavaju svoju političku moć da bi istovremeno stvorili dramu i nesigurnost kada zemlju treba mobilisati protiv pandemije virusa“, poručuju u saopštenju.

Građane su pozvali da večeras u 20.00 izađu na balkone ili prozore na pet minuta i da „naprave buku sredstvima koja nisu opasna – ključevima, loncima, kašikama“, zahtevajući odgovor svih političkih partija i rukovodilaca institucija „zbog stvorene situacije i panici sa kojom se suočava svaki građanin Kosova“.

Protesti sa balkona imaju „veliku i istorijsku simboliku među građanima Kosova“, poručuju iz ove organizacije. Podsetili su na to da su Albanci tokom devedesetih koristili različita sredstva sa svojih balkona i prozora kako bi napravili buku i „izrazili bunt protiv diskriminatorskog sistema tog vremena“.

Poziv organizacije „Replika“ stiže u jeku neslaganja vladajuće koalicije povodom toga da li bi na Kosovu trebalo da se uvede vanredno stanje ili ne, zbog širenja korona virusa. Kosovski predsednik uredbom je zahtevao uvođenje vanrednog stanja od kosovske skupštine.

Međutim, Samoopredeljenje ne vidi razlog za uvođenje ovakve mere, zbog čega je i kosovski premijer, Aljbin Kurti, smenio ministra iz DSK, Agima Veljiua, koji je izrazio suprotan stav od njegovog. DSK je potom zahtevala poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje, ali i najavila pokretanje inicijative za izglasavanje nepoverenja kosovskoj vladi. Političke partije na Kosovu nisu saglasne povodom uvođenja vanrednog stanja, dok se neke još uvek nisu izjasnile.


Tagovi: SamoopredeljenjeProtestDSKVlada KosovaKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije