19:47 | 10.03.2019 Izvor: RTK2

Bele poklade obeležene u ŠtrpcuU opštini Štrpce danas su obeležene Bele poklade, poslednji dan pred veliki Vaskršnji post. 

bele-poklade-obelezene-u-strpcu

Foto: RTK2

U crkvi Svetog Nikole služena je liturgija, a meštani Sirinićke župe tradicionalno ogranizuju bogat humoristički program koji ima za cilj da nasmeje i razveseli okupljeni narod. 

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Bele poklade, praznik kada se na trpezi nalazi "bela" hrana, traži se oproštaj grehova, ali se i priprema za Veliki post.

U crkvi Svetog Nikole u Štrpcu liturgiju su služili vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva.

"Molitvom odvazanjem, pokajanjem, smirenjem, praštanjem treba da se pripodelimo Bogu, da se približimo Bogu. A ovo vreme svete četrdesetnice u oči najsvetlijeg praznika Hristovog vaskrsenj,a jeste upravo taj period kada možemo da od ovog zemaljskog se unesemo u ono što je nebesko.“

Tradicionalna manifestacija "Ženidba Marka Kraljevića" i ove godine se obeležava u Štrpcu. Događaj koji ima za cilj da nasmeje i razveseli narod iz godine u godinu okuplja meštane Štrpca i okolnih sela na praznik Bele poklade. Organizatori ističu da ova manifestacija datira od davnina.

"Par puta je u toku osamdesetih, šezdesetih godina dolazilo do prekida, mislim da je i 1999. godine bilo prekida, ali nakon toga se kontinuirano naša manifestacija održava“, rekao je Aleksandar Davidović, organizator.

Bele poklade ili Pročka, kako se u Sirinićkoj župi naziva ovaj praznik, obeležava se nesvakidašnjom manifestacijom. Zastupljeni su brojni običaji koji su od davnina sačuvani u ovom kraju. Proslava praznika počinje okupljanjem takozvanih "vučara", mladića maskiranih u različite kostime. Poznati po svojim kreativnim maskama napravljenim od vune i kože, ističu da se dugo pripremaju za ovaj dan.

"Pre svega važno je druženje, igranje i zabava."

"Ovo mi je deseti put kako idem u vučare, i nadam se da ću da idem još puno godina."

Prema običajima, u prisustvu okupljenog naroda obavlja se svečani čin venčanja Marka Kraljevića, a njegova mlada je uvek muško, obučena u žensku narodnu nošnju. Svadbenu povorku čine vučari koji na konjima ili peške prate mladence i nose mačeve kako bi zaštitili mladu da je neko ne ukrade.

Meštani Sirinićke župe se u prvi sumrak ponovo okupljaju na ulicama noseći unapred pripremljene "kumbare" koje se prave od smreka i trešnjine kore. Prema narodnom verovanju, za vreme ovog praznika zli duhovi i demoni napadaju um i telo, zbog čega meštani pale kumbare kako bi ih oterali.
Tagovi:

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije