13:32, 26.12.2019Izvor: RTV Kim

’’Beli božur’’ uručen dobitnicimaPriznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima tokom godine koja polako ostaje za nama, uručeno je koordinatorima Resursnog centra za nestala lica na Kosovu Bajramu Ćerkinaju i Miloradu Trifunoviću. „Crni božur“ laureati ni ove godine nisu preuzeli.

beli-bozur-urucen-dobitnicima

Foto: RTV Kim

Priznanja „Beli božur“ i „Crni božur“ ustanovljena su 2014. godine sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje pojedinaca, institucija i organizacija sa medijima i novinarima, kao i na njihov sveukupni odnos prema javnosti.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić naglasio je da priznanje „Beli božur“ koje su dobili koordinatori Resursnog centra Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj predstavlja, shodno mišljenju članova UNS-a na Kosovu, dobar primer odnosa prema medijima i javnosti uprkos bolnom problemu sa kojim se njegovi ovogodišnji laureati suočavaju već 20 godina.

„Njihova posvećenost i zalaganje da se problem nestalih adekvatno tretira i da bude vidljiv jeste značajan doprinos sveukupnom društvenom ambijentu. Udruženje novinara Srbije na Kosovu njihov agažman vidi i kao deo borbe za rešavanje sudbine otetih i nestalih novinara na Kosovu“, poručio je Ničić.

Koordinatori Resursnog centra Milorad Trifunovć i Bajram Ćerkinaj su prilkom preuzimanja priznanja podsetili da javnost ne bi bila dobro upoznata sa problemom nestalih i kidnapovanih da nije novinara.

„Vi (novinari) ste uvek uz nas, i uvek ćete biti, a mi vas nikada nećemo razočarati. Mi (članovi porodica kidapovanih i nestalih) ne živimo jedni pored drugih, već jedni sa drugima, delimo i dobro i zlo“, rekao je Milorad Trifunović.

„Uradili ste posao koji nas ohrabruje da nastavimo sa zajedničkim radom, ne samo sa novinarima, već sa svim predstavnicima na Kosovu i šire“, kazao je Bajram Ćerkinaj.

UNS na Kosovu je „Crni božur“ na osnovu glasanja kolega ove godine dodelio Skupštini Kosova. Ova institucija godinama ne ispunjava svoje obaveze proistekle iz Zakona o upotrebi jezika, budući da u skupštinskoj sali nema prevoda na srpski jezik kada sednicama ne prisustvuju srpski poslanici.

„Većina kolega smatra da je ovo jedan oblik diskriminacije koji doprinosi nerazumevanju i isključuje mogućnost uspostavljanja dobre komunikacije među različitim jezičkim, etničkim i političkim grupama“, rekao je Budimir Ničić.

U skladu sa nepisanim pravilom i tradicijom, predstavnici institucije koja je dobila ovo „priznanje“ nisu se pojavili da ga preuzmu. Tako da UNS na Kosovu ima još jedan, šesti po redu, „Crni božur“ za svoju arhivu i podsećanje na to kako je Skupština Kosova čijoj je pres službi 2015. uručen „Beli božur“ za dobru saradnju sa medijima, tokom samo četiri godine stigla da njegove negacije.

Član Suda časti UNS-a i glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović kaže da je „Crni božur“ tu da podseti na pogrešan odnos prema javnosti jer, kako je kazao, „to nije samo odnos prema novinarima, već odnos prema životu“.

„Mi ćemo nastaviti na sve moguće načine da insistiramo na tome da su institucije, kao i pojedinci, dužni da polažu račune javnosti. Narod ima svako pravo da zna sve u vezi sa trošenjem njegovog novca, sve u vezi sa ovim mračnim pričama na kojima godinama rade gospodin Ćerkinaj i gospodin Trifunović i, na kraju krajeva, sve u vezi sa onim lepim pričama koje nikada nismo ni doživeli“, kazao je on i čestitao dobitnicima „Belog božura“ na hrabrosti da prevaziđu sve što se desilo u prošlosti i „istrajavanju u borbi koja nije nimalo laka“.

Prisutnima se obratio i dugogodišnji novinar i član izvršnog odbora UNS-a na Kosovu Đorđe Jevtić. On je kazao da su Milorad Trifnović i Bajram Ćerkinaj primer da su suživot i neka vrsta saradnje mogući.

„Njih dvojica su na neki način primeri za sve nas da možemo i da moramo da tragamo za nečim što je, ne samo život jedne strane, nego celokupan život na Kosovu i Metohiji. I ne samo politički deo tog života, koji je, nažalost, preovladao i na kome novinari i mediji danas najčešće insistiraju. Treba da težimo da vidimo šta se to zapravo dešava unutar Kosova i Metohje, unutar tog nekog života. Evo, ja bih strašno voleo da saznam, a ne znam ništa o tome, kako Albanci žive danas. Nekada sam to znao, a sada znamo šta rade abanski političari, ali ne znamo kako žive obični ljudi“, istakao je Jevtić.

Ove godine je bilo 14 predloga za priznanje „Beli božur“ i deset za „Crni božur“.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur“ su: Opština Gračanica (2014), pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO “Centar za mir i toleranciju” Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine).

Plaketu „Crni božur“ do sada su dobijali: Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), tadašnji zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016) i Srpska lista (2017. i 2018. godine).


Tagovi: NovinariMedijiUNSNestali

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije