15:57, 01.11.2020Izvor: RTK 2

Bez registrovanih slučajeva svinjske kuge na KosovuU vreme kad se korona virus velikom brzinom širi svetom, informacija da i afrička svinjska kuga ponovo napada Evropu uznemirila je javnost.

bez-registrovanih-slucajeva-svinjske-kuge-na-kosovu

Danielle D. Hughson/Getty Images

Nakon što je evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), označila Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave afričke svinjske kuge, bojazan širenja ove bolesti postoji i u regionu.

Iako na Kosovu do sada nije registrovan nijedan slučaj ove bolesti, a s obzirom da počinje sezona svinjokolja, RTK 2 je proveravao postoji li mogućnost da afrička svinjska kuga dođe i do naših životinja.

U poslednje četiri godine, od posledica zaraze virusom afričke svinjske kuge uginulo je 1,3 miliona svinja širom sveta. Afička svinjska kuga je virusna zarazna bolest koja se prenosi sa divljih svinja na domaće, a može se preneti ujedom krpelja i drugih insekata.

“U centralnom delu Kosova toga nema, sprovodimo preventive tako što vakcinišemo životinje. To se većinom dešava u šumovitim predelima, gde su prenosioci divlje svinje. Bolest se na čoveka prenosi unosom hrane u organizam i može biti pogubna ukoliko se pojede velika količna mesa”, rekao je veterinar Saša Gudžić.

Trenutno ne postoji vakcina za ovu bolest. Jedina mera kontrole bolesti je uklanjanje obolelih životinja.

“Postoji vakcinacija protiv svinjske kuge, koju je redovno radila Agencija za hranu i veterinu. Ukoliko se životinja zarazi - nema načina da ozdravi, ona vuče tu bolest i prenosi je... Afričku svinjsku kugu ne možete prepoznati, jedino se može utvrditi ispitivanjem mesa, jer životinja nema simptome”, ističe Gudžić.

Goran Trajković iz Lapljeg Sela se bavi stočarstvom. Trenutno ima 90 svinja, ali ne strahuje od ove bolesti jer, kako kaže, sprovodi sve preventivne mere u cilju zaštite životinja.

“Čuli smo za tu bolesnt, ali ja ne strahujem, jer je kod nas takvo područje da ta kuga ne može da dođe. Nemamo toliki broj divljih svinja koje mogu da zaraze naše područje. Moje svinje su redovno vakcinisane, jednom godišnje se vakcinišu, radimo dezinfekciju redovno, tako da sam potpuno bezbedan što se toga tiče. Mada svašta može da se desi, sezona je virusa, sve je moguće”, kazao je Trajković.

Evropska agencija za bezbednost hrane je procenila da pored Srbije, opasnost od prenošenja afričke svinjske kuge preti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Kosovu.


Tagovi: PoljoprivredaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije