17:10, 25.09.2020Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Biševac: Predavanja uživo, bezuslovan upis, poseban ispitni rok za studente koji su bili zaraženiOdlukom Senata i studentskih parlamenata svih fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, predavanja i vežbe odvijaće se uživo na samim fakultetima, u onoj meri u kojoj to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, izjavio je student prorektor Nemanja Biševac.

bisevac-predavanja-uzivo-upis-bezuslovan-poseban-rok-za-studente-koji-su-bili-zarazeni

Radio Kontakt Plus

Biševac je za Radio Kosovska Mitrovica rekao da se poštovanje svih epidemioloških mera podrazumeva, a tamo gde su grupe studenata veće, biće formirano više manjih podgrupa, kako bi svi studenti bili u prilici da, kako kaže “čuju živu reč”.

Predlog je da se grupa od 30 studenata, recimo, podeli na dve grupe od po 15 njih. To će, kaže Biševac, možda iziskivati pojačano angažovanje profesora, ali su i oni spremni da ispune zahteve studenata.

“Svi fakulteti našeg univerziteta su spremni, obavezno će biti poštovanje epidemioloških mera - nošenje maski, merenje temperature prilikom ulaska na fakultete, dezinfekcija. Studentski centar je spreman i očekujemo brucoše već sledeće nedelje, dok će nastava za studente na ostalim godinama studija, krenuti odmah po završetku ispitnih rokova” istakao je Biševac.

On napominje da je ove godine veći broj brucoša podneo zahtev za smeštaj u studentskim domovima, što potvrđuje da je interesovanje mladih ljudi za ovdašnji univerzitet, ostalo na nivou prethodnih godina.

Period izolacije i obustava svih aktivnosti koje podrazumevaju direktan kontakt studenata i profesora, usled loše epidemiološke situacije, dosta su poremetili normalan tok studentske godine, pa je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo preporuku Univerzitetima da se studentima omogući bezuslovan upis naredne godine studija, što su i fakulteti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prihvatili.

“Studentski parlament univerziteta je u skladu sa preporukama resornog ministarstva, SKONUS-a i KONUS-a, uputio svim fakultetima zahtev da se studentima odobri bezuslovni upis, jer studenti su najmanje krivi za sve što ih je zadesilo. Bili su uskraćeni za mnoga predavanja, za živu reč”, dodaje Biševac.

Napominje, da će samofinansirajućim studentima biti pružena prilika da pređu na budžet sa stečenih 48 bodova.

“Takođe, odlukom resornog ministarstva moći ćemo u okviru prošlogodišnjih budžetskih kvota da upišemo i one studente koji nisu imali 48 bodova. Zadovoljni smo svime postignutim, radujemo se početku nove akademske godine i očekujemo da ćemo svi najpre biti zdravi a onda i uspešni” podvukao je Biševac.

Prema njegovim rečima, svi fakulteti će održati poseban ispitni rok pred početak nove akademske godine, isključivo za studente koji su bili zaraženi korona virusom ili imali nekog u domaćinstvu ko je bio zaražen, pa zbog izolacije nisu mogli da izađu na ispit.

“Ovaj rok namenjen je i onima koji su bili sprečeni da dođu na ispit, jer su državljani drugih zemalja” rekao je Biševac i podsetio da je među studentima u Kosovskoj Mitrovici, mnogo njih iz Crne Gore.

“Svi oni će uz odgovarajuću potvrdu, moći da polažu ispite u ovom roku” dodao je on.

Studentski domovi su takođe u potpunosti spremni, a na raspolaganju je oko 1200 mesta.

Na fakultetima je trenutno aktivno između osam i deset hiljada studenata.


Tagovi: UniverzitetObrazovanjeKosovoMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije