14:30, 29.01.2019Izvor: Beta, Dojče Vele

Bivši haški sudija: Niz skandala, Srbija dočekuje zločinceBivši sudija Haškog tribunala Kristof Flige, ocenio je da Srbija "nanosi štetu međunarodnom pravu" svojim tretmanom ljudi koji su osuđeni za ratne zločine.

bivsi-haski-sudija-niz-skandala-srbija-docekuje-zlocince

Foto: Thinkstock

Nemački sudija, koji je nedavno podneo ostavku u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu, nasledniku Tribunala, rekao je da Vlada Srbije povlađuje ljudima koji su pravosnažno osuđeni za ratne zločine.

"Ratne zločince, kada se vraćaju iz zatvora na aerodromu u Beogradu dočekuju (srpski) ministri. Jednom bivšem generalu osuđenom za ratne zločine, dozvolili su da predaje na Vojnoj akademiji. To je čitav niz skandala. Srbija nanosi štetu međunarodnom pravu", rekao je Flige u intervjuu za nemački Cajt, čije delove je preneo Dojče vele.

On je naveo i slučaj bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić, koja je posle prevremenog puštanja iz švedskog zatvora na konferenciji za novinare rekla da nije kriva i da je njeno priznanje krivice bilo taktički manevar.

"Uz to je po nju u Hag došao avion Vlade Srbije", dodao je Flige, koji je bio član sudskog veća, koje je osudilo vojnog komanadanta bosanskih Srba Ratka Mladića.

Nemački sudija je rekao da ne želi da putuje u Srbiju iz straha za svoju bezbednost.

"Izbegavam zemlje koje su bile u ratu da se ne bih izlagao riziku. Naša sudjenja su bila otvorena za javnost i prenošena su preko interneta. Naša lica su poznata na Balkanu. Jednom prilikom sam sa kolegama-sudijama bio tamo nekoliko dana i morali smo da budemo čuvani. To nije lep osećaj", rekao je on. 

Flige je u intervjuu rekao da je ostavku podneo, između ostalog, zato što generalni sekretar UN nije produžio mandat "jednom veoma iskusnom turskom kolegi" u Mehanizmu, jer Vlada u Ankari smatra da je on član Gulenovog pokreta. Razlog za nezadovoljstvo Fligea je i to što "neke zapadne zemlje ugrožavaju nezavisnost" Međunarodnog krivičnog suda.


Tagovi: PravosuđeSrbijaRegion i SvetHag

Povezane vesti