„Kuća“ kao personifikacija psihičkih poremećaja

Izložba "Kuća" Harisa Ličine otvorena je večeras u Evropskoj kući u Kosovskoj Mitrovici. 
Image

Izložbu čini serijal od 12 digitalnih grafika. Na svakoj od grafika nalazi se ista kuća, ali sa detaljima koji vizuelizuju psihičke poremećaje i komplekse.

„Cela ova serija je nastala u okviru doktorskog umetničkog projekta na kojem radim na Fakultetu primenjenih umetnosti. Nastala je sa idejom da se kuća kao forma koja ima duboko utemeljenje u psihologiji kao simbol sigurnosti, nečeg našeg, iskoristi kao personifikacija psihičkih obeljenja“, kazao je Ličina.

„Cilj izložbe jeste bio u tome da se jednostavno svi oni, koji su imali sreću da se ne susretnu sa takvim poremećajima, na taj način identifikuju sa poremećajem i da na neki način možda dožive ili probude kod sebe empatiju ukoliko znaju ljude koji su prošli kroz neke od ovih stvari“, kazao je autor. 

Ovaj ciklus jeste terapeutsko shvatanje umetnosti – kazao je književnik i književni kritičar Aleksandar Dunđerin koji je pisao i recenziju za ciklus „Kuća“.

On je podsetio na prethodni ciklus na kojem je Ličina radio „Slobodan pad“. 

„Slobodan pad pokazuje njegovo veliko interesovanje – terapeutska uloga umetnosti“, kazao je, dodajući da je Slobodan pad u određenim elementima imao precizno definisana osećanja – strah, nemir i psihoza.

„Čini mi se da je Haris uspeo da kroz jednu svedenu formu izrazi te psihološke poremećaje, koji obeležavaju 21. vek, kao i strahove i nemire koje je imao u svom prethodnom ciklusu. Pritom, ovde više nema karikaturalnosti, groteske, ovo su veoma jednostavne kuće, one su oplemenjene detaljima koji jasno upućuju na psihološke poremećaje. Kada vidite nesanicu, vidite osvetljene sobe, kada vidite paranoju, vidite oči kako unezvereno sa svih strana gledaju“, dodao je. 

Upravo taj nedostatak karikaturalnosti i groteske je ono što kod posmatrača ne može da izazove uvređenost – naveo je.

„Neko ko je percipijent, a svi mi, moram priznati, po neki od ovih poremećaja imamo u sebi, ne možemo da se osetimo uvređenim, nego veoma jasno primamo to kao realnost“, dodao je Dunđerin. 

On je ocenio i da Ličinu njegov rad „preporučuje u ukupnoj nacionalnoj kulturi“, te da smatra da će „uskoro postati nezaobilazna vrednost“, naglašavajući da je posebno doprineo kulturi u Kosovskoj Mitrovici tokom svojih studija na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Istakao je i da Haris Ličina osim što ima talenta, ima i „ličnost“.

„Verujem da značaj ove izložbe ne leži u nekom mom uspehu ili nečemu što ću ja vama da predstavim, već u želji da jednostavno približimo psihičke poremećaje kao realan problem ili kao nešto o čemu stvarno treba voditi računa“, zaključio je Ličina. 

Radovi će biti izloženi narednih mesec dana, a posetioci će moći da ih pogledaju u Evropskoj kući svakog radnog dana od 9.00 do 17.00 časova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.