21:25, 14.10.2019Izvor: Srna, BBC, N1

Blokiran aerodrom u Barseloni, sukob policije i demonstranataAerodrom "El Prat" u Barseloni, blokiran je zbog sukoba policije i demonstranata koji podržavaju nezavisnost Katalonije. Do demonstracija je došlo posle izricanja presude protiv 12 lidera katalonskog pokreta za nezavisnost.

blokiran-aerodrom-u-barseloni-sukob-policije-i-demonstranata

Foto: AFP/PAU BARRENA

Policija je upotrebila palice protiv okupljenih, nedaleko od ulaza u metro, unutar glavnog terminala aerodroma u Barseloni.

Na snimcima sa aerodroma vide se demonstranti koji pokušavaju da probiju kordon ispred jedne od zgrada, dok se na drugim vide policajci kako pendrecima tuku okupljene.

Demonstranti se u velikom broju okupljaju na aerodromu i saobraćajnice koje vode ka tom delu Barselone su zagušene. Policija je naredila obustavu podzemnog železničkog saobraćaja ka aerodromu. Uprava aerodroma je saopštila da je najmanje 20 letova otkazano zbog protesta.

Vrhovni sud je danas izrekao zatvorske kazne za devet bivših lidera zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava, dok su preostala trojica samo novčano kažnjena.

Bivši zamenik predsednika regionalnog parlamenta Oriol Hunkeras, rekao je posle izricanja presude da je nezavisnost Katalonije "bliža nego ikad". Nakon što je osuđen na 13 godina zatvora zbog uloge u neodobrenom referendumu o nezavisnosti 2017. godine, Hunkeras je naglasio da Katalonci nemaju alternativu.

Bivši lider katalonskog parlamenta Karles Puđdemon osudio je presudu, rekavši da je "užasno" što su bivši lideri osuđeni na "ukupno stotinu godina zatvora". 


Tagovi: PolicijaProtestŠpanija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije