13:10, 25.02.2020Izvor: Gracaničaonline, KoSSev

Bolnica u selu Pasjane - Stub opstanka Srba u Kosovskom PomoravljuKada sa Kosova svakodnevno odlazi veliki broj mladih iz svih zajednica, potrebno je, osim zaposlenja, bezbednosti i jasne političke situacije, obezbediti i dobar obrazovni sistem, a posebno zdravstvenu zaštitu na visokom nivou. To je posebno važno za Srbe na Kosovu.

bolnica-u-selu-pasjane-stub-opstanka-srba-u-kosovskom-pomoravlju

Foto: GračanicaOnline/PrtSc

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, na osnovu Ahtisarijevog plana može da organizuje primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene ustanove u srpskim sredinama. Jedna od takvih ustanova je i opšta bolnica u selu Pasjane, koja funkcioniše u okviru Zdravstvenog centra Gnjilane. 

U okviru Zdravstvenog centra Gnjilane, u selu Pasjane, u opštini Parteš, opšta bolnica radi od 2015. godine. Tada je sa radom započelo ginekološko, a sada ova bolnica ima i interno i pedijatrijsko odeljenje. Ovo je jedina bolnica u Kosovskom Pomoravlju, koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije, na osnovu Ahtisarijevog plana i pruža zdravstvene usluge srpskom stanovništvu Gnjilana, Kosovske Kamenice, Novog Brda i Vitine. Zdravstveni radnici, naravno, kako im nalaže i Hipokratova zakletva, leče sve koje im se obrate.

Zoran Perić, v.d. direktora ističe da se u ovoj bolnici i uopšte u zdravstvenom centru u Kosovskom Pomoravlju, leče pacijenti svih zajednica i nema nikakvih problema zasad.

Za građane Kosovskog Pomoravlja bolnica u Pasjanu je „stub opstanka Srba“ i relativno su zadovoljni uslovima i radom medicinskog osoblja.

„Ja idem pet godina kod istog doktora, mogu da kažem sve najbolje za njega. Nije mi teško, jer mi je terapiju odredio, nema greške, ja za mog doktora sve najbolje kažem, ali i dole imamo dobre doktore, a dobro bi bilo da i dole ima malo stručnijih više, sada su mali, ali da ima i starijih doktora, velika ambulanta i dole u Ranilugu će da bude lepo“, kaže Biserka Antić.

U bolnici postoje dobri uslovi za rad, smatraju i zaposleni, ali ima i nedostataka.

„Smatram da je ova bolnica dosta dobro opremljena što se tiče tehničkh sredstava za rad, što se tiče opreme, medicinskh materijala itd. U proseku dnevno pregledamo nekih 100 do 150 pacijenata, zavisno od sezone. Sada pošto zbog virusnih respiratornih infekcija, ima veći broj pacijenata među starijim stanovništvom i decom. Što se tiče kadrova, imamo lekare svih specijalnosti, tu na tom primarnom nivou, specijalističke službe funkcionišu sve, kao i laboratorijske analize“, navodi v.d. direktora ove bonice.

„Ono što nedostaje je jedan rendgen aparat, a napravili smo zgradu rengden dijagnostike sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tj. Vlade Republike Srbije“, dodaje Perić.

Sa druge strane, Sreten Trajković, glavni tehničar zaposlen u ovoj ustanovi, kaže da najviše nedostaju lekovi, jer je centralizovana javna nabavka uz taksu od 100 posto.

Prema bolnici u Pasjanu gravitira preko 35.000 pacijenata. Nedostatke o kojima govore zaposleni u ovoj ustanovi, primećuju i pacijenti.

Lekari i medicinsko osoblje, po sopstvenim rečima, trude se da nadomeste sve ono što nedostaje.

Sve što je potrebno pacijentima i zaposlenima, uglavnom obezbeđuje Vlada Republike Srbije, kažu u Pasjanu. Međutim, bez donatora je ipak teško.

„Zdravstveni centar Gnjilane posluje u sistemu zdravlja Republike Srbije… dobijamo dosta pomoći od donatora tj. djagnostiku“, dodaje Perić.

Kosovsko Pomoravlje je razuđen prostor. Iako ne izgleda da je 35.000 pacijenata velika brojka u odnosu na broj zaposlenih u Zdravstvenom centru Gnjilane, ipak su problem udaljena seoska naselja, neka i veoma nepristupačna.

A ono čime se medicinsko osoblje u Pasjanu može pohvaliti, jeste rad porodilišta. Ginekološko odeljenje u Pasjanu, osim domaćih lekara i medicinskih sestara, veliku pomoć ima od vrhunskog specijaliste koji je došao iz Leskovca, doktora Slavka Krstića.

„Ja dolazim iz Leskovca, i nikada nisam bio na bolovanju, preko 10.000 operacija. Ne osećam nikakav umor. Uživam u tome“, dodaje Krstić.

Doktor Krstić želi da svoje, ginekološko odeljenje i porodilište posle povratka u svoj grad ostavi u sigurnim rukama. On uvek želi više, želi mnogo bolje uslove i što stručniji kadar.

Broj novorođenih beba i odluka mladih majki da više na porođaj ne odlaze van Kosova, najveći je uspeh za doktora Krstića.

Trenutno izgleda da za budućnost bolnice u Pasjanu i opstanak Srba u Kosovskom Pomoravlju, ne bi trebalo brinuti.

U ovom delu Kosova postoji Medicinska škola. Dosta mladih se odlučuje za studiranje na Medicinskim fakultetima. Zdravstveni centar Gnjilane i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije obezbeđuju stručna usavršavanja medicinskih doktora i medicinskog osoblja, ali trend iseljavanja i odlaska mladih svih zajednica i odavde, kao i sa čitave teritorije Kosova, traje. Ukoliko se ekonomska situacija uskoro ne popravi, a politička ne razjasni, ostaje bojazan da i ova bolnica ne bude samo još jedna promašena investicija.


Tagovi: SrbiKosovsko PomoravljeZdravstvo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije