12:44, 23.11.2020Izvor: Nezavisne, Politički.ba, Tanjug, B92

Borel: Beograd i Priština moraju da nađu rešenje, EU ga neće diktiratiVisoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel izjavio je da očekuje od administracije Džoa Bajdena snažno partnerstvo sa EU u svim pitanjima.

borel-beograd-i-pristina-moraju-da-nadu-resenje-eu-ga-nece-diktirati

AFP/Frederick Florin

Razlog je, kako je rekao, to što se ne takmiče na Balkanu, pogotovo kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine.

On je u intervjuu za portale Nezavisne i Politički.ba rekao da Beograd i Priština moraju da nađu rešenje i da ga EU neće diktirati, kao i da je pre nekoliko meseci predlog bio razmena teritorija.

"Pre nekoliko meseci bio je predlog razmene teritorija. Ali to više nije opcija", rekao je Borel i dodao da Beograd i Priština moraju da se dogovore , kao i da u EU ima zemalja koje se protive razmeni teritorija.

Prema njegovim rečima, EU želi da bude posrednik i da za sada stvari idu dosta dobro.

"Predsedavao sam jednim od sastanaka o dijalogu Prištine i Beograda. Emocije su jake i mislim da je razumljivo, jer je dijalog zahtevan i težak, opterećen istorijom", rekao je Borel.

On je ocenio da je region Zapadnog Balkana isuviše podeljen i sa previše granica, odnosno previše poteškoća za kretanje i ljudi i robe, zbog čega treba raditi na izgradnji Šengena na Balkanu.

"Kada pogledate mapu vašeg regiona, ako želite ozbiljne investicije, a neophodne su vam, teško da ćete ih dobiti ovako rascepkani. Mi smo tržište od 40 miliona ljudi. A kod vas je šest zemalja s po nekoliko miliona ljudi. I još ste postavili granice i podeljeni ste. Tako da ćete vrlo teško privući nekoga s ovakvim granicama i sistemima", smatra Borel.

Prema njegovim rečima, budućnost Balkana leži u EU, bez obzira na pokušaje i Kine i Rusije, pa i SAD, da izvrše svoj uticaj i budu značajni akteri.

"U suštini niko od njih ne može ponuditi ništa tolike važnosti kakva je evropska perspektiva i članstvo u EU. Samo EU može dati takvu ponudu i strukturisanu perspektivu za budućnost. Celi Balkan ima vrlo jasnu smernicu i putokaz za budućnost. Mi ne možemo priuštiti da BiH bude propala država. Jer to nije nama u interesu", rekao je Borel.


Tagovi: SADDijalogEUPrištinaŽozep BorelBeograd

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije