16:21, 26.10.2020Izvor: N1

Borel o optužnici protiv Tačija: EK podržava rad tužilaštva KosovaEvropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, a njihov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

borel-o-optuznici-protiv-tacija-ek-podrzava-rad-tuzilastva-kosova

N1

"Oni su važna demonstracija posvećenosti Kosova vladavini zakona, što je zauzvrat ključni element napretka Kosova na evropskom putu, ali i ukupnog angažovanja EU na zapadnom Balkanu u celini", naveo je Borel.

U odgovoru se podseća da je optužnica protiv Tačija podneta 24. juna i da se i dalje nalazi u fazi preispitivanja kod sudije za prethodni postupak.

"Evropska Unija pridaje veliku važnost prevazilaženju nasleđa prošlosti i ukidanju nekažnjivosti širom regiona", naglasio je Borel.

Šef EU diplomatije podsetio je i da su nastavljeni pregovori Beorgada i Prištine o uređenju međusobnih odnosa, kao i da ima velikih pomaka.

"Obe strane moraju uložiti značajnije napore kako bi postigle sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa. Takav sporazum je hitan i presudan kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svom evropskom putu", navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje postavljeno još 1. septembra.


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudOVKEUŽozep Borel

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije