14:13, 16.02.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa

Borel: Radimo na imenovanju specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i KosovaVisoki Predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel je za Radio Slobodna Evropa potvrdio da se radi na imenovanju specijalnog predstavnika ili izaslanika koji će se direktno baviti dijalogom između Srbije i Kosova.

borel-radimo-na-imenovanju-specijalnog-izaslanika-za-dijalog-srbije-i-kosova

Foto: AFP/Kenzo Triboulliard

“Nama je potreban neko ko zna region, ko je iskusni diplomata i spreman je da se angažuje. Ovo je posao koji zahteva angažovanje 24 časa dnevno, i to svaki dan. Nije ovo pitanje koje se tretira samo u toku jednog vikenda”, izjavio je Borell za RSE u Minhenu gde učestvuje u radu Minhenske Bezbednosne Konferencije.

Šef evropske diplomatije nije želeo da spominje ime osobe koja će se baviti pitanjima u regionu. Međutim na pitanje da li će ta osoba biti iz Slovačke, on je odgovorio sa “možda”.

Podsetimo, slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak je najozbiljniji kandidat za budućeg EU predstavnika ili izaslanika. I Lajčak je dan ranije za RSE potvrdio da “ima nekoliko ponuda koje analizira te će javnost blagovremeno obavestiti o tome” ali nije želeo da potvrdi da ove ponude podrazumevaju njegovo ponovno angažovanje na Balkanu.

Visoki EU predstavnik, Žozep Borel je istakao da dijalog između Srbije i Kosova nema alternativu, ali da to zahteva angažovanje strana.

“Dijalog teba da se odvija među njima. Mi ga nećemo diktirati. Oni treba da razgovaraju međusobno, kako bi postigli sporazum među njima. Mi im možemo pomoći, mi im se možemo pridružiti, možemo stvarati podsticaje, ali mi ne možemo zauzeti mesta niti Srba niti Kosovara”, poručio je Borel.


Tagovi: EUŽozep Borel

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije