13:42, 23.10.2020Izvor: N1

Borel: Regionalni lideri da se uzdrže od izjava koje mogu doprineti podelamaEU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.

borel-regionalni-lideri-da-se-uzdrze-od-izjava-koje-mogu-doprineti-podelama

Tanjug/Jean-Christophe Verhaegen, Pool via AP

On je na taj način odgovorio na poslaničko pitanje da li bi trebalo pokrenuti diskusiju o stavu Milorada Dodika, da bi Republika Srpska trebalo da bude tretirana na isti način kao Kosovo, u kontekstu priznavanja kosovske nezavisnosti.

Borel je dodao da od svih političkih lidera u regionu Zapadnog Balkana očekuje da aktivno podrže dijalog Beograda i Prištine.

"Cilj dijaloga Beograda i Prištine, koji podržava EU i koji se bavi svim nerešenim pitanjima, je da dve strane postignu sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa. To će doprineti stabilnosti u regionu zapadnog Balkana u celini", naveo je Borel u pisanom odgovoru.

On je ponovio dobro poznat stav Brisela da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi od suštinske važnosti za dalje evrointegracije svih država regiona.

Borel je još podsetio da je put Bosne i Hercegovine ka EU zasnovan na 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske Komisije o prijavi BiH za članstvo u EU, koje je Evropski savet odobrio u decembru 2019. godine i dodao da "Komisija prati napredak u ispunjavanju ovih ključnih prioriteta, uzimajući u vidu i nedavno objavljeni godišnji paket za proširenje".


Tagovi: EUŽozep BorelBiHKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije