18:41 | 24.11.2022 Izvor: Tanjug, RTS

Borel: Sprečena opasnost od izbijanja još jedne krize na KosovuVisoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, izjavio je da dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama sprečava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove nasilje na severu Kosova. Izrazio je nadu da će se nastaviti razgovori u Briselu o francusko-nemačkom predlogu rešenja kosovskog problema.

borel-sprecena-opasnost-od-izbijanja-jos-jedne-krize-na-kosovu

Foto: eeas.europa.eu

Borel je kazao da je zadovoljan zbog postignutog dogovora o registarskim tablicama, jer će to prema njegovim rečima - pomoći da se prevaziđe kriza, pa će sada fokus razgovora moći da se prebaci na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Juče kada sam sleteo u Barselonu mogao sam da podelim sa javnošću da je do dogovora došlo zahvaljujući medijaciji EU i mom predstavniku koji je vodio razgovore", rekao je Borel.

Naglasio je da je Beograd pristao da prestane sa izdavanjem tablica gradova na Kosovu, a da se Priština obavezala da prestane sa primenom kaznene mere koju je prethodno najavila.

"Mislim da je predlog razuman. Obe strane su rekle i da će ono što je potpisano ranije biti implementirano", istakao je Borel.

Izrazio je nadu da će uz podršku međunarodne zajednice biti nastavljeni razgovori o predlogu koji ima punu podršku Nemačke i Francuske, kako bi se postiglo trajno rešenje u odnosima Beograda i Prištine.
Tagovi: Žozep Borel

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije