15:38, 15.01.2020Izvor: RTS

Borel uskoro u poseti Beogradu i PrištiniPredsednik Srbije, Aleksandar Vučić, razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom o dijalogu Beograda i Prištine.

borel-uskoro-u-poseti-beogradu-i-pristini

Foto: Frederick FLORIN/AFP

Visoki predstavnik Borel je najavio svoju skoru posetu Beogradu, kao i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine, posle formiranja prištinske vlade, navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Vučić je rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje.

S tim u vezi je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Visoki predstavnik EU Borel je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije.

Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji i očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo, odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Borel je, prema Tanjugovim saznanjima, razgovarao i sa Hašimom Tačijem.

Briselski zvaničnik je prilikom stupanja na dužnost šefa diplomatije preuzeo i ulogu glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine od Federike Mogerini.

On je više puta naglašavao da će mu jedan od prioriteta biti rešavanje kosovskog pitanja.


Tagovi: DijalogŽozep Borel

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020

16:19, 12.02.2020


Najnovije