18:57 | 10.05.2022 Izvor: Gazeta Express, Radio Kontakt Plus

Borelj domaćin neformalne večere sa liderima Zapadnog BalkanaVisoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, biće u sredu domaćin neformalne večere sa liderima Zapadnog Balkana, prenosi Gazeta Express.

borelj-domacin-neformalne-vecere-sa-liderima-zapadnog-balkana

Foto: Gazeta Express

Portparol Evropske komisije za spoljne poslove, Peter Stano, potvrdio je za Express da će visoki predstavnik EU Borelj u sredu nastaviti sa tradicijom pozivanja lidera Zapadnog Balkana na neformalnu večeru. 

„Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost nastavlja sa tradicijom pozivanja lidera Zapadnog Balkana na neformalnu večeru dva puta godišnje kako bi razgovarali o budućnosti regiona i glavnim izazovima sa kojima se suočava. To uključuje situaciju u regionu i odnosima EU i Zapadnog Balkana, očekivanja o pristupanju EU i širi geopolitički kontekst. Obično je učešće na nivou lidera (predsednika) ili premijera. Prethodna neformalna večera održana je septembra 2021, u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, a prva pod mandatom visokog potpredsednika Borelja bila je prošle godine 18. maja. Sledeća neformalna večera biće u Briselu sutra, u sredu uveče“, rekao je Stano u pisanoj izjavi za Express. 

S obzirom na to da su kosovska predsednica Vjosa Osmani i kosovski premijer Aljbin Kurti u poseti Sjedinjenim Državama, Kosovo će, prema navodima medija, predstavljati ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Mediji u Beogradu javljaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već prihvatio poziv.
Tagovi: EUCrna GoraSeverna MakedonijaBiHAleksandar VučićKosovoSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije