15:05, 07.12.2019Izvor: RTK 2

Bresje: Obeležena hramovna slava Svete EkaterineU Bresju nadomak Kosova Polja, obeležena je hramovna slava Svete velikomučenice Ekaterine. Sloga i upornost da ostanu na vekovnim ognjištima je ono što je meštane ovog sela održalo.

bresje-obelezena-hramovna-slava-svete-ekaterine

Foto: RTK 2

Hladno vreme nije omelo vernike iz Bresja i okoline da dođu u Hram posvećen Svetoj velikomučenici Ekaterini i obeleže praznik.

Za preostale Srbe iz ovog mesta, ovo je poseban dan.

„Ja uvek dolazim, nisam propustila nijednu slavu da ne dođem. Voleli smo i uzeli smo kolač. Naš narod je otišao, ali nemamo probleme, bar u našem komšiluku“, kaže Milanka Veličković.

Nakon liturgije i Svete tajne pričešča, protojerej Aleksandar Našpalić zahvalio se vernom narodu uz čiju pomoć je ovaj hram obnovljen.

„Srećna slava svima koji ste ovde opstali i ostali na ovim prostorima, u ovom hramu. Ja sam po prvi put ovde i video sam da je zaživeo sa ovim freskama, zahvaljujemo se svim donatorima koji su učestvovali u tome, momku koji se najviše trudio da to uradi i svima vama, meštanima koji su doprineli da ovaj hram izgleda danas ovako kako izgleda. Da da Bog da se okupljamo u ovom hramu, da proslavljamo Svetu velikomučenicu Ekaterinu i u narednim godinama“, poručio je protojerej Aleksandar.

Tradicija se čuva u ovom kraju, tako da se svake godine iznova bira novi domaćin slave.

„To je dobro, kažu stari. Napredna godina, bar meni je bila, a to želim i narednom domaćinu. Želim da se održimo ovde i narednih godina, to je najbitnije, a onda sve ostalo“, kaže ovogodišnji domaćin Jovica Veličković.

„Uzeo sam kolač za zdravlje porodice, za blagostanje“, kaže Hranislav Perenić iz Dobrotina.  

Nova crkva Svete velikomučenice Ekaterine sagrađena je 1939. godine, dok se stara crkva nalazila nammestu današnjeg groblja.

Ovdašnji paroh jerej Nikola Dragićević zadovoljan je što se u crkvi na ovaj praznik svake godine okuplja sve više ljudi.

„Trenutno u Bresju živi oko 40 domaćinstava, koja su oko crkve. Sa tako malim brojem mi smo uspeli da uradimo freske u samom hramu, spoljašnji enterijer oko crkve da sredimo malo. Zajedno sa opštinom i našim prijateljima koji su pomogli, uspeli smo da ovo završimo, a najviše sam zahvalan donatorima za freske, to su naši meštani koji ovde žive i oni koji su vani“, kaže jerej Nikola.

Kao i u mnogim mestima širom Kosova, tako se i u Bresju nakon ’99. godine broj Srba drastično smanjio.

Dvadeset godina kasnije se ništa nije promenilo, i danas se iz dana u dan neko odluči za selidbu, ali ima i onih koji su odlučni da ostanu.

„Pre 18 godina na ovaj dan sam dobio unuku Katarinu... Još uvek se nešto prodaje, ko prodaje neka prodaje, nikome ne možemo da zabranimo. Ja sam tu,  radim oko 70 hektara zemlje. Sin i snaja su tu, moram da se pohvalim, snaja je došla iz Ćuprije, rodila je dvoje dece, nadamo se u ime Boga da bude još neko. Nastavićemo tradiciju da sačuvamo kolko možemo ovu svetinju“, kaže Ljubiša Mitić iz Bresja.

Probleme koji su skoro identični u svim srpskim sredinama na Kosovu, pokušavaju da prevaziđu druženjem i složnošću.


Tagovi: SPCSlavaSrbi

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije