19:15, 18.10.2019Izvor: RTK2

Brestovik - "čardak ni na nebu, ni na zemlji"Život u Brestoviku, selu nadomak Peći, preostali povratnici doživljavaju kao čardak ni na nebu, ni na zemlji. Mladih je sve manje, a oni stariji najuporniji, duboko su vezani za mesto svog rođenja.

brestovik-cardak-ni-na-nebu-ni-na-zemlji

Foto: RTK2

Miholjsko leto izmamilo je preostale Srbe u Brestoviku da privode kraju radove na svojim imanjima.

Slađana Miletić ovih dana ima pune ruke posla, zasad jagoda na tridesetak ari trenutno štiti od korova. Pilot projekat bi sledeće godine mogao da postane brend ovog prostora, ukoliko se osigura tržište. Italijanske sadnice su poklon grada Šabca.

"Ovo su dve opštine, Peć i Šabac, imale neki zajednički projekat u koji je uključeno 15 srpskih i albanskih porodica, imamo i stručnu pomoć grada Šabca, da probamo", kaže Miletić.

Tokom ’99. meštani Brestovika su bili prinuđeni da napuste svoja imanja, da bi se 2004. godine nekolicina vratila. Dragomir Kuč ovih dana priprema ogrev za sebe, ali i za prodaju.

"Ne može da se spremi kol'ko može da se proda. Cena je od 35 do 40 evra, u zavisnosti od vrste drva", kaže Kuč.

U susednom dvorištu smo zatekli i Džavriće, raspoložene za priču sa putnicima namernicima, jer su im deca daleko.

"Imali smo šljive, jabuke, grožđe, baštu ne mogu da se požalim…papriku, krompir, paradajz, sve svoje, nisam morala da idem da kupujem. Radimo i imamo, ali mučimo se dosta", kaže Dušanka Džavrić.

"Suze će mi poći, žao mi je ovog naroda što je ovakav, što beži iz svoje domovine i onoga što im je praded, čunded ostavio i neće da dođe, hoće tamo da živi, ali i ovde može da se živi, samo ako hoće da se radi", kaže Stevan Džavrić.

Miodrag Dašić kaže da se većina meštana poljoprivredom bavi, jer drugog posla nema.

“Dosta loše živimo, da nije Srbije da nas pomaže kroz socijalne programe, ne bismo mogli da opstanemo… Problem je što mi ovde živimo kao na čardaku ni na nebu ni na zemlji, ne znamo gde smo ni šta smo, kome pripadamo, ovaj kaže hoće ovako, drugi ovako", objašnjava Dašić.

Uprkos tome, preostalih dvadesetak porodica nastavlja život u Brestoviku, na imanjima svojih predaka prema kojima osećaju veliku obavezu, jer ono što je vekovima sticano teškom mukom ne žele da raskuće.


Tagovi: PećSrbi

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije